Sant’Ivo alla Sapienza, obra mestra de Borromini

Des de finals del s.XVI i fins els inicis del s.XVIII l’estil artístic dominant fou el Barroc. Originat a Itàlia, el mecenatge dels papes va convertir Roma en el principal centre del nou estil a més de transformar de manera important l’aspecte de la ciutat gràcies, sobretot, a l’actuació de grans arquitectes com Lorenzo Bernini, Francesco Borromini o Pietro da Cortona.

Borromini fou l’únic dels tres que sols es va dedicar a l’arquitectura. De les seues obres ja hem visitat San Carlo alle Quattro Fontane i hui ens fixarem en Sant’Ivo alla Sapienza, la capella que havia de concloure les obres de l’Archiginnasio della Sapienza, el precedent de l’actual Università della Sapienza, que havia deixat inconcluses Giacomo della Porta en morir.

L’actuació de Borromini fou l’última important que es va produir sobre l’edifici, deixant-lo definitivament amb l’aspecte que actualment presenta una planta rectangular amb quatre cossos organitzats al voltant d’un gran pati central. La capella s’insereix en el cos est i és, sense dubte, l’element més destacat de tot l’edifici.Per accedir hem de travessar el pati central, on destaquen les dues galeries obertes cobertes amb volta d’aresta i les decoracions amb els símbols heràldics dels diferents papes que regnaven a Roma mentre es construïa l’edifici (els dracs de Gregori XIII Buoncompagni, les abelles d’Urbà VII Barberini, les àguiles de Pau V Borghese o les estrelles d’Alexandre VII Chigi).

L’element més destacat del pati és, però, la façana còncava de l’església dedicada a Sant’Ivo, una veritable obra mestra de Borromini que s’adapta a la disposició en dues galeries del pati rematades per un àtic amb òculs. Sobre aquest s’alça un tambor hexagonal convex que sosté una piràmide escalonada que serveix de base a la llanterna, dividida en sis espais còncaus ocupats per finestres que iluminen l’interior de la cúpula i sobre la qual s’eleva un remat en espiral que tothom considera la imatge més representativa de Sant’Ivo alla Sapienza.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.