El desastre d’Annual, el preu de refer un “imperi”

El Rif és una regió que s’estén per bona part del litoral mediterrani marroquí des de Tetuan fins Saidia. Es tracta d’un territori muntanyós conformat per una estreta plana costanera que està emmarcada per la serralada homònima del Rif, que de vegades arriba amb les seues muntanyes fins la costa provocant l’aparició d’espectaculars penya-segats.

La pobresa endèmica de recursos econòmics no va lliurar el Rif de patir l’ocupació dels principals imperis que, des de l’Antiguitat, s’han expandit per la Mediterrània; fenicis, cartaginesos, romans, vàndals, bizantins, àrabs i finalment els castellans des de l’any 1497, quan la reina Isabel la Catòlica va autoritzar la conquesta de Melilla.

El Rif fou el territori escollit per les autoritats espanyoles del període de la Restauració borbònica per recuperar la categoria imperial que Espanya havia perdut l’any 1898 amb la derrota davant dels Estats Units en la guerra Hispano-nord-americana que va suposar la pèrdua de les darreres colònies americanes i asiàtiques de l’imperi on sempre lluïa el Sol.

A primeries de l’any 1920 va prendre possessió com a Comandant General de Melilla el general Silvestre, qui de seguida va iniciar una operació d’expansió per les terres rifenyes sense considerar el risc que suposava la baixa qualitat de les tropes de què disposava i el pitjor equip amb què aquestes comptaven. L’avanç semblava un passeig militar quan les cabiles berbers, unides sota el lideratge d’Abd-el-Krim atacaren les tropes espanyoles i els infligiren una derrota rere altra durant dos dies que han quedat gravats com una de les pitjors desfetes de l’exèrcit espanyol: el desastre d’Annual.

El desenllaç final del contraatac rifeny es va produir a la ciutat d’Annual, on l’empenta dels rifenys havia obligat a concentrar-se el gros de l’exèrcit espanyol. La retirada d’Annual per vore de tornar a Melilla fou un veritable caos que provocà que milers de soldats espanyols foren massacrats, molts d’ells després d’haver-se rendit a l’enemic. Si la responsabilitat fou únicament del general Silvestre o també hi va estar implicat el rei Alfons XIII és una qüestió que encara hui discuteixen els historiadors, el ben cert és que d’eixe desastre d’Annual sorgiria el 1923 la primera dictadura militar del s.XX que es va patir a Espanya, la de Primo de Rivera.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.