Trinity, assaig general atòmic

L’actual estat de Nou Mèxic fou un territori pertanyent al virregnat de Nova Espanya fins a la independència de Mèxic, que mantingué la sobirania fins a la signatura del tractat de Guadalupe Hidalgo (1848)  pel qual fou cedit als Estats Units que el va incorporar finalment l’any 1942 com el 47é estat.

Malgrat que la ciutat més important de l’estat és Albuquerque (545852 hab.), la capitalitat recau en Santa Fe (67947 hab.). Segurament, però, la ciutat més coneguda de l’estat és Los Alamos (12010 hab.), sorgida en mig d’un desert arran de la instal·lació d’un laboratori militar l’any 1943 on es va desenvolupar el Projecte Manhattan que havia de crear les bombes atòmiques que destruïren Hiroshima i Nagasaki.

Abans d’atacar les ciutats japoneses els nord-americans van realitzar el 16 de juliol de 1945 un assaig general del potencial d’una bomba atòmica al desert de la Jornada del Muerto, situat menys de cent quilòmetres al nord de la ciutat d’Alamogordo (30403 hab.).

A les 05:29 una bomba de 20 quilotones anomenada Trinity es va convertir en el primer giny atòmic que els humans feien explotar. L’explosió, equivalent a 20000 tones de TNT, va produir un cràter de més de tres-cents metres d’ample i va convertir l’arena del desert en un vidre de color verd que es coneix com trinitita.

Potser algú de vosaltres serà col·leccionista de minerals i voldrà aconseguir un exemplar de trinitita per a la seua col·lecció. El lloc on més abunda el mineral nascut l’any 1945 és l’anomenat Trinity Site que es pot visitar dos dissabtes l’any (el primer d’abril i el primer d’octubre), malauradament el cràter fou tapat pels militars nord-americans i actualment està prohibit extraure mineral. No desespereu però, en podeu trobar alguns fragments al mercat que foren recollits pels habitants de la zona abans que els militars prohibiren l’accés, del preu que es paga per algun d’ells ens haurà d’informar a tots el primer de vosaltres que n’aconseguisca un.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.