Gustav Klimt, un bes per a l’eternitat

El 14 de juliol de 1862 va nàixer a Viena Gustav Klimt, l’home que es convertiria en la figura més representativa de la pintura de la Wiener Sezession, el moviment artístic austríac que podríem considerar l’equivalent del nostre Modernisme.

Format a l’Escola d’Arts i Oficis de Viena (Kunstgewerbeschule), Klimt va iniciar la seua carrera pintant interiors d’edificis públics vienesos. El treball que realitzà al Burgtheater li valgué el reconeixement general i la seua consagració, fins i tot fou condecorat per l’emperador Francesc Josep I.

El rebuig de les pintures que havia pintat per a l’Aula Magna de la Universitat de Viena, considerades per alguns pornogràfiques, féu que Klimt es negara a acceptar més encàrrecs oficials i es dedicà a pintar paisatges i retrats femenins que constitueixen la part de la seua obra més popular i valorada. Algun dels seus quadres s’han venut per quantitats que resulten una mica pertorbadores, almenys a mi em pertorben els 135 milions de dolars que algú va pagar l’any 2006 pel primer Retrat d’Adele Bloch-Bauer.Segur que, malgrat la milionada que es pagà per ell, el retrat d’Adele no és l’obra més coneguda de Gustav Klimt. El seu nom està associat per a la majoria de nosaltres amb El bes, una obra mestra del segle XX que es va guanyar eixa consideració fins i tot abans d’estar finalitzada. El Museu Belvedere de Viena no volgué deixar-la escapar i pagà per ella cinquanta vegades més del que s’havia pagat mai per una pintura en Àustria.

La quantitat de diners que es pagarien si El bes s’oferira en una subhasta és inimaginable, per sort no cal que comencem a estalviar per fer-ne una puja per comprar-la. L’obra de Klimt no eixirà mai a la venda, donat que a Àustria està considerada un tresor nacional, de manera que sols hem de fer una visita a Viena per poder gaudir-la al Belvedere.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.