Artemisia Gentileschi, la pintora que superà tots els entrebancs

Artemisia Lomi Gentileschi va nàixer a Roma el 8 de juliol de 1593, és una de les representants del caravaggisme, el corrent artístic de la pintura europea del s.XVII influït per l’obra de Caravaggio, en el qual fou introduïda pel seu pare, Orazio Gentileschi, un dels principals representants del corrent.

Artemisia va iniciar la seua formació al taller del seu pare i aconseguí superar tots els entrebancs que patien les dones de la seua època per poder destacar en els camps professionals que estaven reservats als homes. Rebutjada per les institucions oficials de formació artística per la seua condició de dona, hagué d’estudiar amb un mestre privat, Agostino Tassi, que la va violar quan ella encara no tenia vint anys.

Com que el violador no va complir amb la paraula de casar-se amb la jove Artemisia, fou denunciat i jutjat. Les actes del judici recullen, però, un procés que hui encara ens ha de produir vergonya quan les llegim; Artemisia fou obligada a sotmetre’s a una humiliant exploració mèdica i fou torturada perquè demostrara que la seua denúncia no era falsa.

La sentència va condemnar Agostino Tasi a cinc anys de treballs forçats o a un any de presó i el posterior exili dels Estats Pontificis, ho havia de decidir ell mateix i es va quedar amb la segona opció.

Per una propera ocasió deixe la possibilitat d’analitzar l’obra d’Artemisia, però veient com d’exposades segueixen les dones actualment a la violència i a la justícia que majoritàriament fem els homes no he pogut deixar de pensar que no hem avançat massa, que sembla que no han passat quatre segles entre la Roma d’Artemisia Gentileschi i la Pamplona de hui, on agredir sexualment les dones sembla la millor manera de gaudir de la festa a alguns que no mereixen ser inclosos en l’espècie humana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.