Borrell II, el primer independentista?

Sota el regnat de Carlemany (768-814) es va constituir al sud dels Pirineus l’anomenada Marca Hispànica, un territori que havia de protegir l’imperi carolingi de les possibles expedicions expansives de l’emirat de Còrdova. Mai, però, es va unificar el territori com un marquesat i els diferents comtats que formaven la Marca, originats durant l’època visigòtica si no són d’època baix imperial, es mantingueren independents entre ells malgrat els vincles de vassallatge que els vinculaven a tots amb els emperadors carolingis.

Borrell II, comte de Barcelona, de Girona, d’Osona i d’Urgell va vore com l’any 985 els seus dominis es convertien en l’objectiu d’una ràtzia d’Almansor, l’home més poderós de Còrdova sota el regnat d’Hišām II i veritable malson de tots els governants cristians del nord de la península.El comte Borrel II va demanar l’ajut del rei franc Lotari I, de qui era vassall, i va intentar aturar la ràtzia d’Almansor però fou derrotat per aquest a la batalla de Rovirans, prop de Terrassa, de manera que els musulmans arribaren a Barcelona i l’assetjaren fins que el 6 de juliol de 985 les tropes d’Almansor aconseguiren assaltar la ciutat, la lliuraren a saqueig i els seus habitants foren morts o sotmesos a captivitat.

Almansor no pretenia, però, una expansió territorial i va retirar-se de Barcelona amb la mateixa velocitat amb què havia arribat carregat, això sí, amb un gran botí. La derrota, que d’alguna manera es podia atribuir a la manca d’ajut del rei carolingi, proporcionà al comte Borrell II la legitimitat necessària per trencar definitivament amb la monarquia dels francs i encetar el camí cap a la independència dels comtats catalans sota el seu lideratge.

Abans del trencament definitiu es van produir dues circumstàncies que acabaren de decidir Borrell II, l’entronització d’una nova dinastia a França en la persona d’Hug Capet i el canvi de destinació de les ràtzies d’Almansor cap als regnes cristians occidentals de la península Ibèrica.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.