Còdex Calixtinus, un robatori d’historieta

L’Edat Mitjana és un període que la historiografia clàssica ha datat entre la caiguda de Roma l’any 476 i la caiguda de Constantinoble el 1453. Tradicionalment es venia considerant com un període d’estancament cultural quan no es qualificava d’edat obscura. Amb tot, cada vegada estic menys d’acord amb eixa visió esbiaixada de l’Edat Mitjana, em negue a qualificar d’obscur un període que ens ha regalat l’art romànic i el gòtic.

De tant en tant l’Edat Mitjana deixa els llibres i els museus per fer una volta pels mitjans de comunicació contemporanis, es converteix llavors en protagonista de l’actualitat nostra de cada dia més que siga per uns pocs dies. Així va passar el 5 de juliol de 2011, quan un fort sotrac estremidor va colpejar la catedral de Santiago de Compostela.

Eixe dia els arxivers de la catedral van trobar a faltar una de les joies que s’hi conserven al seu arxiu, el Còdex Calixtinus, un manuscrit del s.XII que inclou la que està considerada com la primera i més antiga guia del Camí de Sant Jaume on es recullen informacions sobre la ruta i les meravelles que s’hi troben.

Durant gairebé un any el Còdex, valorat en deu milions d’euros per alguns especialistes, va estar desaparegut, tot feia pensar en un robatori per encàrrec d’algun col·leccionista amb pocs escrúpols. La policia, però, va desenvolupar amb efectivitat la seua tasca i va aconseguir recuperar-lo un dia abans que es complira un any sencer de la seua desaparició.

El lladre fou un antic empleat de la seu que es va aprofitar del costum de deixar les claus de la cambra de seguretat posades al pany sense cap vigilància. Al garatge d’aquest personatge es va trobar el Còdex dins d’una bossa de plàstic i una bona quantitat d’objectes valuosos que durant anys havia estat robant de la catedral sense que ningú se n’adonés. També s’hi va recuperar més d’un milió d’euros en metàl·lic que provenia de la catedral. No vos estranyarà que en llegir els detalls del robatori i la recuperació del Calixtinus, em vinguera al cap una historieta de Mortadelo i Filemón abans que una pel·lícula farcida de glamour protagonitzada per algun lladre de guant blanc vestit amb un esmòquing.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.