La nit dels ganivets llargs

A primeries de l’any 1919 Anton Drexler va fundar a Munic el Partit dels Treballadors Alemanys (Deutsche Arbeiterpartei, DAP), un minúscul partit de tendència nacionalista i racista al què es va afiliar eixe mateix any Adolf Hitler. Un any després la formació va canviar el nom i passà a ser el Partit Nacionalsocialista Alemany dels Treballadors (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP).

Quan Adolf Hitler es va convertir en el líder únic i indiscutit del partit l’any 1921, també es va organitzar la Secció d’Assalt (Sturmabteilung, SA), també coneguda com les Camises Brunes pel color dels uniformes amb que es van equipar els membres d’eixa mena de batalló paramilitar organitzat per Ernst Röhm.

La missió inicial de la SA fou garantir la seguretat en els mítings cada vegada més multitudinaris del NSDAP. Amb els anys, però, l’organització es va convertir en un veritable exèrcit polític que enquadrava centenars de milers d’homes i jugà un important paper en l’accés al poder del partit nazi.El creixement de la SA acabà per convertir-la en una amenaça per al mateix Adolf Hitler. La preocupació del führer la provocava principalment Ernst Röhm amb la seua posició crítica dins del partit i l’enfrontament que mantenia amb els principals caps de l’exèrcit alemany, més que els milions de membres que militaven a la SA.

La tensió creixent provocà que els principals jerarques nazis tancaren files al voltant de Hitler, qui també es va vore pressionat per alts comandaments de l’exèrcit i representants de la gran indústria. Això va decidir Hitler per acabar amb el problema de la SA liquidant els seus principals dirigents la nit del 30 de juny de 1934. Eixa nit es coneix amb el nom de La nit dels ganivets llargs, una veritable porga de sang que no deixe de recordar cada vegada que veig el final de la pel·lícula El padrino.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s