El cuirassat Potemkin, un motí i un símbol

Per segona vegada una entrada del blog serà protagonitzada per un vaixell, després de l’USS Missouri (BB-63) de l’armada dels Estats Units hui arriba el torn del Potemkin, un cuirassat rus de la flota de la mar Negra a bord del qual va esclatar un motí el 27 de juny de 1905.

Mentre es realitzaven unes maniobres la tripulació del Potemkin es va amotinar quan el segon de bord va amenaçar amb represàlies els mariners que s’havien negat a menjar el ranxo en vore que la carn utilitzada per cuinar-lo estava podrida i s’havia convertit en la llar d’una important colònia de larves de mosca.L’actuació de l’oficial féu creure els mariners que anaven a afusellar-los i per evitar-ho es van amotinar i aconseguiren fer-se amb el control del vaixell després de matar gairebé la meitat dels oficials inclòs el capità.

Els amotinats del Potemkin no aconseguiren escampar el motí a la resta de la flota de la mar Negra, de manera que després d’unes quantes anades i vingudes acabaren rendint-se a les autoritats romaneses del port Constanţa.

El motí del Potemkin no haguera passat de ser considerat un episodi més de les protestes contra el tsarisme de principis del s.XX si Serguei M Eisenstein no haguera realitzat l’any 1925 una magistral pel·lícula titulada “El cuirassat Potemkin”. A més de convertir el Potemkin en un precedent de la revolució bolxevic de 1917, Eisenstein ens va regalar una de les escenes més famoses de la història del cinema, la massacre de les escales d’Odessa, un escenari que hui en dia podeu visitar a la ciutat ucraïnesa i que s’anomena oficialment “l’escala del Potemkin”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.