Tit, l’emperador que inaugurà el Colosseu i perdé Pompeia

En morir Vespasià el tron imperial fou immediatament ocupat pel seu fill primogènit el 24 de juny de l’any 79, una successió lògica si tenim en compte que Tit fou associat al poder per son pare des del mateix moment que el fundador de la dinastia Flàvia s’havia fet amb el ceptre imperial.

Malgrat l’origen modest de la família, Tit Flavi Vespasià va rebre una molt bona educació. L’ascens de son pare en la cort imperial julioclàudia li permeté formar-se en companyia del mateix fill de l’emperador Claudi. La carrera de Tit es va iniciar cap a l’any 61 servint com a tribú militar a la Germània i la Britània; després d’un parell d’anys a Roma exercint l’advocacia Tit va acompanyar son pare a la Judea per esclafar la revolta dels jueus.

Quan les legions van aclamar son pare com a nou emperador i aquest hagué de marxar cap a Roma per ocupar el tron, Tit va quedar com a comandant en cap de l’exèrcit romà i fou l’encarregat d’assaltar Jerusalem, una acció que provocà la destrucció total del temple i el saqueig de les seues riqueses, com es pot vore a l’arc de triomf que va construir en Roma.

En tornar a Roma Tit va compartir tots els honors amb son pare i es va convertir en el seu home de confiança ocupant el càrrec de prefecte del pretori, el cap de la guàrdia pretoriana encarregada de tindre cura de la seguretat de l’emperador; a més a més es va mostrar com un bon administrador i no va tindre cap problema en convertir-se ell mateix en l’emperador quan va morir son pare.

El regnat de Tit només va durar tres anys (79-81), però en eixe breu regnat els romans van vore com s’inaugurava el Colosseu i patiren la que, segurament, és la catàstrofe natural més famosa de la Història, l’erupció del Vesuvi que va destruir Pompeia i Herculà esdevinguda quan només portava dos mesos cenyint la corona imperial.

Anuncis

Un pensament sobre “Tit, l’emperador que inaugurà el Colosseu i perdé Pompeia

  1. Retroenllaç: Domicià, l’emperador condemnat fins i tot en la memòria | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.