Smedley Butler, “la guerra és un frau”

El 21 de juny de 1940 va morir a Filadèlfia Smedley Darlington Butler, el soldat més condecorat en la història dels Estats Units. A dia de hui encara està considerat com un dels oficials més destacats de l’exèrcit nord-americà, com ho proba el fet que va rebre dues vegades la Medalla d’Honor, la màxima condecoració que concedeix l’exèrcit estatunidenc.

L’any 1898, amb només dèsset anys, Smedley Butler va encetar la seua carrera militar lluitant a la guerra Hispanonord-americana de Cuba. Els següents quaranta anys, si fa no fa, els va passar amb un fusell a les mans lluitant en un bon grapat de conflictes per tota Amèrica Central o en la guerra dels Bòxers a la Xina i també en la Gran Guerra.

Aquesta entrada no l’han motivada, però, els mèrits militars del general Butler, el motiu pel qual hui l’he portat al blog és el discurs que va publicar l’any 1935 titulat “War is a racket” que podem traduir com “La guerra és un frau”.

Butler afirmava que després de més de trenta anys de servei se sentia com una mena de mercenari qualificat que havia lluitat pels banquers de Wall Street, un bergant al servei del capitalisme que podia comparar-se amb Al Capone, el cap mafiós de Chicago; l’única diferència entre ells era que Capone havia actuat en tres districtes d’una ciutat i ell, Butler, ho havia fet en tres continents.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s