Kim Phúc, la xiqueta del napalm

Durant els anys 1954 i 1975 va tindre lloc la guerra del Vietnam, un conflicte que va enfrontar la República Democràtica del Vietnam i la República del Vietnam, dos estats sorgits arran de la conferència de Ginebra de 1954 que va tancar la guerra d’Indoxina que havia fet marxar els francesos de la regió.

L’expansió comunista des del nord provocà la intervenció dels Estats Units, la nova potència que havia pres l’hegemonia a les antigues potències colonials europees, que es va vore embolicada en un esforç bèl·lic que cada vegada li va exigir més recursos militars i econòmics per vore d’aturar l’avanç comunista, de manera que a finals de l’any 1968 hi havia desplegats a Vietnam més de mig milió de soldats nord-americans.

Els soldats nord-americanes no anaren a lluitar al Vietnam amb les mans buides, amb l’excepció de l’armament atòmic, l’exèrcit dels Estats Units va utilitzar tot el seu potencial per guanyar la guerra. Una de les armes que em semblen més terrorífica són les bombes de napalm, una substància inflamable composta de gasolina i sabons d’alumini que adquireix una consistència gelatinosa i es capaç d’abastar temperatures superiors als 10000C, sols perquè pugueu comparar vos recorde que l’aigua bull als 1000C.

El 8 de juny de 1972 un avió de l’exèrcit sud-vietnamita va bombardejar amb napalm la població de Trang Bang, on vivia Phan Thị Kim Phúc, una xiqueta de nou anys que va patir greus cremades en encendre’s la roba que duia posada i que es va arrancar mentre corria per fugir del poble.

L’escena fou recollida pel fotògraf Nick Ut i la fotografia es va convertir en una de les imatges més representatives de la guerra del Vietnam, llàstima que els catorze mesos que hagué de passar a l’hospital Kim Phúc i les moltes operacions d’empelt de pell que hagué de patir no resultaren tan atractives per als mitjans occidentals a l’hora de ser difoses.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.