Alan Shepard, l’home que va jugar al golf a la lluna

Alan Bartlett Shepard fou un astronauta nord-americà que va desenvolupar una carrera d’allò més destacada a la NASA. Tot i això, amb prou feines el seu nom és reconegut i encara resulta més difícil trobar algú que siga capaç de posar-li rostre. És el que diuen que passa amb els qui arriben segons.

No es penseu, però, que aquesta entrada pretén fer burla d’un dels grans herois espacials dels Estats Units, ans al contrari, m’agradaria oferir-li una mica del reconeixement que es mereix i que se li ha negat. Potser alguns direu que si no és tan conegut com Gagarin o Armstrong serà perquè les gestes de Shepard no estan a l’alçada dels gegants espacials esmentats, però anireu molt errats si persistiu en eixa idea.

Alan B. Shepard va nàixer l’any 1923 i començà a volar com a pilot de proves de l’armada nord-americana fins que l’any 1959 fou seleccionat per la NASA per a formar part del programa espacial dels Estats Units, un país que vivia una mica atemorit i acomplexat per l’avantatge que els soviètics estaven aconseguint en la carrera espacial que disputaven les dues superpotències sorgides de la Segona Guerra Mundial.

Quan el soviètic Yuri Gagarin es va convertir en el primer humà que viatjava a l’espai l’abril del 1961, els Estats Units es van vore completament superats i intentaren minimitzar la derrota enviant ells també un home a l’espai. L’escollit fou Alan Shepard, qui a bord de la Mercury Redstone III va realitzar el 5 de maig de 1961 un vol suborbital, clarament per sota del vol orbital de Gagarin, per la qual cosa el dirigent soviètic Nikita Khruixtxov va qualificar la missió nord-americana, que havia durat quinze minuts i tan sols s’havia enlairat fins els 187 quilòmetres, de “senzill salt de puça”.

Després de convertir-se en el segon humà que va eixir a l’espai Alan Shepard hagué d’abandonar el programa espacial durant deu anys per culpa d’una afecció a l’orella interna que li provocava vertigen. Una intervenció quirúrgica li permeté reingressar al programa i l’any 1971 fou escollit per comandar la missió Apollo-14, això li permeté ser el cinqué humà que caminava sobre la Lluna i el primer que va jugar al golf al satèl·lit de la Terra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s