La nit de Walpurgis. “Haberlas, haylas”

Entenem per bruixeria el poder malèfic que exerceixen aquelles persones, bruixes i bruixots, que tenen un pacte amb el diable. Eixe poder es pot manifestar de diferents maneres, des de l’embruixament de persones o animals fins al malmetement de collites mitjançant la manipulació de fenòmens atmosfèrics o l’elaboració de pocions màgiques narcòtiques i al·lucinants, sense oblidar-nos-en de la capacitat de volar muntant graneres o la capacitat per transformar les persones en animals, com fa Circe amb els homes d’Ulisses tal i com ens informa Homer a l’Odissea.

L’origen de la bruixeria està, segurament, en la pervivència d’alguns ritus pagans antics durant l’Edat Mitjana i el seu rebuig per part del cristianisme, quan aquest no fou capaç d’assimilar-los i convertir-los en propis, de manera que prompte fou considerada una obra del diable i declarada una heretgia o una secta que fou perseguida des de ben aviat tant per les autoritats civils com per les eclesiàstiques.

Entre les activitats de les bruixes i els bruixots hi ha una que està molt arrelada a l’imaginari popular, l’aquelarre o el sàbat, reunions setmanals nocturnes en les quals els adeptes de la bruixeria celebren ritus consistents en orgies, infanticidis i misses negres, o reunions de caràcter més extraordinari com poden ser les de la nit de sant Joan o la del divendres sant.

Ara mateix les bruixes i bruixots d’Alemanya estaran molt enfeinats acabant d’enllestir-ho tot per celebrar una d’eixes reunions extraordinàries, la Nit de Walpurgis, una festa de l’època pre-cristiana que pretenia allunyar l’hivern ara que els dies ja són clarament més llargs i que segueix celebrant-se actualment al Brocken, el cim més alt del Harz la nit del 30 d’abril.

La tradició diu que originalment hi acudia fins i tot el dimoni a participar-hi de la Nit de Walpurgis en companyia dels seus adeptes, per això també se l’anomena la Nit de les Bruixes. Actualment, però, s’ha convertit en una atracció turística que aplega milers de participants, la qual cosa no ens ha de fer pensar que ja no hi acudeixen les bruixes i el dimoni perquè, malgrat que tots sabem que les bruixes no existeixen, com diuen els gallecs “haberlas, haylas”.

Anuncis

Un pensament sobre “La nit de Walpurgis. “Haberlas, haylas”

  1. Retroenllaç: Maig, el tercer o el cinqué mes? | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.