Al-Azraq el Blau, el senyor de la Vall d’Alcalà

La conquesta del regne de València per Jaume I no fou tan sols una operació militar, algunes contrades se sotmeteren als conqueridors cristians de manera pactada i amb la paraula de respectar la població musulmana i alguns dels seus drets. Així mateix, alguns dels senyors musulmans conservaren el domini de les seues places fortes, un d’eixos senyors fou Muhàmmad Abu-Abd-Al·lah ibn Hudhayl as-Saghir, nascut a la Vall d’Alcalà i conegut pels cristians com al-Azraq el Blau, un sobrenom que la tradició atribueix al color blau dels seus ulls

Els continus maltractaments a què eren sotmesos els mudèjars provocaren l’any 1244 una revolta que fou encapçalada per al-Azraq que va aconseguir, amb l’ajut dels regnes de Granada i de Castella, la independència de facto de les terres al sud del Xúquer i que sols fou controlada després de la derrota d’al-Azraq a la batalla de Cocentaina, tot i que se li permeté conservar el domini dels castells d’Alcalà i Perpuxent.

L’any 1248 esclatà la segona revolta mudèjar motivada també pels abusos dels nous senyors cristians i novament encapçalada per al-Azraq i, altra vegada, recolzada per Castella. Durant deu anys el Blau va mantindre el pols al Conqueridor qui, sense ser-ne conscient, havia augmentat les forces del seu enemic amb l’ordre d’expulsió dels musulmans del regne. Finalment al-Azraq fou derrotat i aquesta vegada fou expulsat del regne.

L’any 1275 esclatà una tercera rebel·lió mudèjar encapçalada aquesta vegada per l’alcaid de Montesa, Ibrāhīm al-Asqari. S’escampà per les valls de l’interior de La Marina i fou recolzada pels regnes musulmans de Granada i del Marroc que enviaren tropes sota el comandament d’al-Azraq. El vell cabdill va conquerir el castell de Penàguila i es va dirigir tot seguit a la conquesta d’Alcoi, on va trobar la mort el 23 d’abril de 1276 en ser ferit per una sageta disparada per sant Jordi.

La mort d’al-Azraq provocà la retirada de l’exèrcit musulmà i els cristians defensors d’Alcoi eixiren a perseguir-los, però van caure en una emboscada i deixaren la ciutat desprotegida, de manera que el fill d’al-Azraq pogué ocupar-la. En eixa tradició, o en una part, sembla que estan basades les festes de moros i cristians d’Alcoi que demà baixaran el teló amb la victòria cristiana.

Anuncis

Un pensament sobre “Al-Azraq el Blau, el senyor de la Vall d’Alcalà

  1. Retroenllaç: La Casa del Pavo. Alcoi, més enllà dels moros i cristians | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.