Filippo Brunelleschi, el primer arquitecte renaixentista

La Piazza del Duomo de Florència és un d’eixos llocs per on tothom hauria de passar més que fóra una vegada. És el veritable centre religiós de la ciutat, on es troben els edificis religiosos més importants: La Catedral de Santa Maria del Fiore, el Baptisteri de San Giovanni i la torre campanar de Giotto. El protagonista de l’entrada de hui, Filippo di Ser Brunellesco Lapi, està relacionat amb dos dels monuments esmentats, el baptisteri i la catedral.

Filippo Brunelleschi va participar en el concurs que havia de decidir qui s’encarregava de la construcció de les portes septentrionals del baptisteri, però fou superat per un jove Lorenzo Ghiberti. El fracàs, malgrat que sembla que fou relatiu, gairebé fou una benedicció per a les generacions futures perquè Brunelleschi es va centrar més en l’arquitectura i ens va regalar tot un conjunt d’obres mestres del què podem gaudir.

Nascut a Florència l’any 1377, Brunelleschi està considerat l’iniciador de l’arquitectura renaixentista. Va desenvolupar un estil arquitectònic molt personal que sempre relaciona les diferents parts dels edificis mitjançant fórmules matemàtiques, també juga amb les combinacions de diferents figures geomètriques.

L’any 1420 començà la construcció de la cúpula que havia de rematar la catedral gòtica de Florència, aquesta vegada sí que guanyà el concurs previ. Projectà una cúpula formada per un doble casquet ogival unit per tirants i que s’alçava sobre un tambor octogonal, foren definitius els seus coneixements matemàtics i d’enginyeria per realitzar l’obra que era considerada pels seus coetanis com un problema irresoluble.

Brunelleschi va morir el 15 d’abril de 1446, fou reverenciat pel seus conciutadans per cobrir la seua catedral, però eixa obra va significar molt més. Es va convertir en el símbol de la ciutat de Florència i atorgà la glòria eterna per a l’home que fou capaç de traure l’arquitectura de l’Edat Mitjana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.