Penyagolosa, el gegant de pedra valencià

Un parc natural és un paisatge natural protegit i accessible al públic que, de vegades, presenta un alt nivell d’humanització que pot incloure elements d’explotació agrària o assentaments humans, la qual cosa el diferencia d’altres espais naturals protegits com els parcs nacionals o les reserves naturals. Un parc natural manté, malgrat l’humanització, un alt valor natural que ha motivat la seua protecció jurídica que pretén també potenciar un desenvolupament sostenible de l’àrea.

Al País Valencià tenim més de vint parcs naturals i alguns d’ells, com la Serra d’Irta i els Columbrets, ja han passat pel blog. Hui farem una “excursió” al Parc Natural del Penyagolosa, un massís de la serralada Ibèrica situat entre la serra d’Espadà i el sistema muntanyós del Maestrat que es va convertir en Parc Natural el 7 d’abril de 2006.

Els seus 1814 metres d’alçada el converteixen en el gegant de pedra valencià i en una veritable fita de l’excursionisme valencià que resulta fàcilment accessible pel vessant nord. Històricament s’hi troben vestigis d’assentaments pels voltants del parc des d’època ibèrica, però hem de destacar l’ermitori de Sant Joan de Penyagolosa, centre de diversos pelegrinatges que deixe per a futures entrades.

La combinació de climes i substrats és la causa de la gran biodiversitat del massís. La vegetació varia segons l’altitud i la geologia, però podem parar més atenció a la zona del barranc de la Pegunta, un xicotet indret de menys de vint hectàrees declarat microreserva vegetal per la presència d’espècies botàniques rares, endèmiques o amenaçades com el lliri de neu o el teix entre d’altres.

La fauna del parc és d’allò més variada, destacant la presència de grans rapaces diürnes i nocturnes, entre els mamífers es poden vore la cabra salvatge o la geneta, sense oblidar la rata penada de cova que ací concentra la major colònia del País Valencià, el mateix que passa amb la sargantana de paret si ens fixem en els rèptils. Entre els invertebrats destaquen dues espècies de papallona, la graèllsia i l’apol·lo.

Foto extreta de: joanrocablog.com

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.