Benvingut, Mister Marshall

La Segona Guerra Mundial va significar la ruïna total d’Europa, definitivament l’hegemonia mundial va creuar l’Atlàntic i es va instal·lar als Estats Units. El conflicte fou tan devastador que els països de l’Europa occidental van necessitar de l’ajuda directa dels nord-americans per vore de redreçar una economia que no mostrava símptomes clars de recuperació. En eixe context se situen els Acords de Bretton Woods o la creació de l’FMI i el Banc Mundial, però la iniciativa més important fou l’anomenat Pla Marshall que es va aprovar el 2 d’abril de 1948.

La iniciativa fou promoguda pel secretari d’estat George Catlett Marshall i es va convertir en el principal impuls de la reconstrucció europea. El mannà nord-americà va injectar gairebé 13.000 milions de dòlars que els estats europeus van invertir, d’entrada, en la compra de productes de primera necessitat, però prompte es destinaren a productes bàsics per a la reconstrucció com maquinària, productes energètics i productes siderúrgics. Els beneficis de l’arribada del Pla Marshall no sols foren per als estats europeus, també els Estats Units va obtindre beneficis importants tant polítics com econòmics.

Políticament els Estats Units van aconseguir que els estats europeus occidentals els feren costat en la seua croada contra el comunisme, a més de pressionar-los perquè els comunistes, que havien protagonitzat la resistència antifeixista, foren expulsats dels governs de coalició que sorgiren durant la postguerra.

Econòmicament els Estats Units, a més de cert control sobre les economies dels països beneficiaris, van poder vendre els seus excedents industrials i agraris en el mercat europeu. Fins el 60% dels préstecs havien de dedicar-se a comprar productes nord-americans, primeres matèries i maquinària principalment.

L’arribada del Pla Marshall va encetar un període de creixement als 17 països que en foren beneficiaris, que experimentaren forts creixements del PNB i iniciaren una modernització que ve sent considerada el naixement de l’Estat del Benestar. Els països més beneficiats foren el Regne Unit, França, Alemanya occidental i Itàlia, malauradament l’estat espanyol en va quedar fora de la pluja de milions, però això ja ho sabíem gràcies a “Bienvenido, Mister Marshall”, la pel·lícula de Berlanga .

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s