La batalla de les illes Àgates, Roma ix de la península Itàlica

Quan l’any 264 aC una legació dels mamertins de Messina es va presentar a Roma sol·licitant ajuda per lluitar contra els cartaginesos, el Senat romà va vore com se li presentava l’ocasió perfecta per poder intervindre a Sicília i continuar així l’expansió que havia convertit Roma en l’ama de tota la península itàlica. Poc els va importar als romans que qui els demanaven ajuda foren antics mercenaris campanians que, després d’haver lluitat per a Agàtocles, tirà de Siracusa, s’havien apoderat de la ciutat de Messina i l’havien convertida en un niu de pirates des d’on havien saquejat a tort i dret per terra i per mar.

En creuar l’estret de Messina dues legions romanes, es va iniciar la Primera Guerra Púnica (261-241 aC), el conflicte que començà a dirimir quina havia de ser la potència preponderant a la Mediterrània occidental, la potencia terrestre romana o la potència marítima cartaginesa.L’entrada de hui ens porta a l’escenari de la darrera batalla del conflicte, les illes Àgates. Es tracta d’un xicotet arxipèlag format per tres illes principals situades a l’extrem occidental de Sicília, entre les ciutats de Marsala al sud i Trapani al nord. Ací fou on s’enfrontaren les flotes romana i cartaginesa el 10 de març del 241 aC, sota el comandament del cònsol Gai Lutaci Catul la primera i d’Hannó el Gran la segona.

La flota cartaginesa pretenia trencar el setge romà de Lilibeo, l’actual Marsala, i va esperar vents favorables a prop de les illes Àgates. La maniobra fou descoberta pels romans que van decidir atacar amb vent contrari l’estol cartaginés. Catul, però, havia alleugerit les seues naus traient els pals i les veles, de manera que malgrat el vent contrari eren més maniobrables que les cartagineses, carregades amb provisions per a la ciutat assetjada.

La victòria romana fou total, gairebé la meitat de la flota cartaginesa fou capturada o enfonsada, sols un canvi del vent permeté fugir la resta de naus cartagineses. Després de la victòria naval, només fou qüestió de temps que Cartago admetera la seua derrota i acceptara signar un tractat de pau amb Roma que s’annexà tota la part occidental de l’illa de Sicília i la va convertir en la primera província romana fora de la península Itàlica.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s