George Fox, el primer quàquer

george-foxGeorge Fox va nàixer a un xicotet poble del comtat de Leicester l’any 1624, la seua era una família humil que el va educar amb ferms principis religiosos i que va pensar dirigir-lo cap al sacerdoci, encara que finalment el col·locaren d’aprenent d’un sabater. Això no obstant, el jove George no va deixar de buscar un camí més espiritual que no va trobar al seu entorn més proper, fou una veu interior la que li va descobrir el camí que havia de seguir.

L’any 1648 George Fox encetà la seua predicació, una tasca que desenvolupava als mercats, al camp o a les cases amb campanars quan els sacerdots havien marxat. Prompte va aconseguir una considerable quantitat de “seguidors” i formà la Societat dels Amics el 1668; el seu proselitisme el féu passar per la presó moltes vegades sense que això el fera abandonar la seua tasca missionera de manera que a la seua mort, el 13 de gener de 1691, ja comptava amb gairebé 50.000 fidels.

quaquers

Els membres de la Societat dels Amics són anomenats quàquers, una denominació sorgida arran de l’èmfasi que els primers predicadors de la Societat posaven en que s’havia de “tremolar” (quake en anglés) davant Déu. La nova doctrina engegada per G. Fox fou fonamentada teològicament per Robert Barclay, es caracteritza pel rebuig dels sagraments i la jerarquia, i per situar la “llum interior” i l’Esperit Sant per damunt, fins i tot, de la Bíblia a l’hora de guiar els creients per inspirar-li bones obres, unir-lo a Crist i immunitzar-lo contra el pecat.

Els quàquers tenen prohibit fer qualsevol jurament i es neguen a fer qualsevol servei militar. El culte es redueix a l’oració en silenci, però allò que la llum interior i l’Esperit Sant li dicte a qualsevol fidel aquest ho pot manifestar en veu alta davant de l’assemblea. Les comunitats quàqueres es governen segons les decisions que es prenen en les reunions i de sempre han destacat per les seues actuacions assistencials i altruistes.

Actualment el nombre de quàquers es calcula al voltant del mig milió de persones, la majoria als Estats Units. Se’n troben, però, arreu del món, a l’estat espanyol es detecten des dels inicis del s.XIX i actualment encara se’n poden trobar xicotetes comunitats a les principals ciutats de l’estat.

simbol-quaquer

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s