L’aniversari del déu falcó egipci, Horus

Déus del 25Fa un any em proposava encetar una mena de tradició i, mira tu per on, ha arribat el moment de complir amb aquell propòsit i portar al blog altre déu que compleix anys el 25 de desembre. Hem de tindre ben present, però, que això de l’aniversari d’un déu és una cosa més humana que divina, que són els humans els qui necessiten establir el natalici dels seus déus, perquè els déus poden complir anys quan els vinga de gust o deixar de complir-ne si els abelleix, com desitjarien molts humans.

horus

La divinitat de hui és Horus, el déu falcó originari del delta. És fill d’Osiris, el déu que fou mort i esquarterat pel seu germà Seth. Aquest va amagar els 14 trossos d’Osiris per tot Egipte i fou la deessa Isis, l’esposa d’Osiris, qui va buscar-los i els tornà a unir gràcies als seus poders màgics; que no aconseguira trobar el penis del seu marit podria ser l’argument d’un acudit, però a mi em fa pensar que eixe fou el motiu pel qual pogué engendrar el seu fill Horus sense haver de perdre la virginitat, de manera que ja tenim un altre déu que naix d’una verge el 25 de desembre.

Convertit Horus en el principal déu del Baix Egipte, va desplaçar son pare, Osiris, a l’inframón i expulsà el seu oncle Seth fora d’Egipte, convertint-lo en el déu del desert i dels estrangers. Finalment es va convertir en una divinitat solar que va senyorejar tot el país del Nil fins que ell mateix fou superat per Ra, un altre déu del Baix Egipte que l’expulsà del primer escaló del panteó egipci.

horus-falcoLa mitologia conta com d’acarnissats van ser els combats lliurats per Horus contra el seu oncle Seth. En un d’eixos combats el déu falcó va perdre l’ull esquerre, però Thot, el déu de la saviesa i preceptor del jove Horus, li va proporcionar l’Udjat, un ull màgic que encara hui es utilitzat com un amulet de prosperitat, salut i un bon muntó de beneficis més, d’aquest món i dels altres. Les diverses representacions d’Horus ens el mostren com un home amb cap de falcó coronat amb la doble corona de l’Alt i el Baix Egipte, també el trobem representat com un sol amb ales de falcó, utilitzant-se aquesta imatge com a protectora de portes i temples.

Malgrat que fou desplaçat per Ra com a divinitat principal, Horus sempre va ser considerat el protector de la reialesa, de manera que el mateix faraó s’identificava en vida amb Horus i se’l considerava una reencarnació del déu. Horus també complia una missió de la màxima importància cada dia, era l’encarregat de defendre la barca solar mentre aquesta navegava durant la nit, calia impedir que els atacs de la serp Apophis desviaren la trajectòria de la barca perquè aquesta traguera el sol cada matí per l’est.

apophis-i-ludjat-dhorus

Anuncis

2 pensaments sobre “L’aniversari del déu falcó egipci, Horus

  1. Retroenllaç: Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  2. Retroenllaç: Hèracles, un altre déu del 25 de desembre | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.