La Pedra del Sol, la cultura asteca torna a la llum

imperi-astecaEls asteques, anomenats també tenotxques i mexiques, eren un grup de caçadors migratoris que aparegueren per la vall de Mèxic cap a la segona meitat del s.XII. Allí es convertiren en agricultors, adoptaren la vida urbana i, gràcies a la seua extraordinària organització miliar, establiren un imperi la capital del qual establiren a Tenochtitlán, una ciutat que fundaren el 1325 damunt d’un llac i que amb el temps s’ha convertit en l’actual ciutat de Mèxic.

A finals del s.XVIII s’iniciaren unes reformes urbanes a la ciutat de Mèxic, capital en guerrer-jaguar-astecaaquells moments del virregnat de Nova Espanya. El 17 de desembre de l’any 1790 els obrers que treballaven a la Plaça Major van trobar un monòlit de basalt d’olivina soterrat allí per ordre de fra Alonso de Montúfar, el segon arquebisbe de Mèxic (1551-1572), “perquè es perdera la memòria dels antics sacrificis que se celebraven al Temple Major dels asteques”, on estava col·locat originalment el monòlit.

La troballa fou qualificada com a Calendari Asteca per l’antropòleg Antonio de León y Gama; ell fou qui aconseguí que no es tornara a soterrar el monòlit que quedà exposat a l’aire lliure fins l’any 1855, convertint-se en un símbol de la ciutat que a hores d’ara podem contemplar al Museu Nacional d’Antropologia de Mèxic.

Conegut actualment com la Pedra del Sol, el monòlit mesura 3’60 metres de diàmetre i pesa unes 25 tones. Està compost per huit cercles concèntrics plens de baix relleus que es refereixen tant als cultes solars com als coneixements astronòmics dels asteques.la-piedra_del_sol

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s