Aelia Gal·la Placídia, la dona que manava en Roma

aelia-galla-placidiaQuan els visigots d’Alaric van conquerir Roma l’any 410 lliuraren la ciutat a tres dies de saqueig abans de dirigir-se cap al sud de la península italiana carregats amb un botí llegendari que, segons la llegenda, fou dipositat com ofrena funerària en la tomba d’Alaric, situada en el fons del riu Busento i que alguns encara busquen. Els visigots escolliren llavors un cap, Ataulf, i decidiren tornar cap a la Gàl·lia en lloc de buscar al nord d’Àfrica noves terres on assentar-se. A més de béns materials els visigots portaven també alguns ostatges, entre els quals estava la nostra protagonista de hui, Aelia Gal·la Placídia, filla de l’emperador Teodosi i germana d’Honori i Arcadi, els respectius emperadors de les parts occidental i oriental en que havia dividit Teodosi l’Imperi en morir.

Sembla que la diferència d’edat entre Ataulf i Gal·la Placídia no fou un inconvenient perquè es casaren enamorats, un enllaç que no va ser del gust del germà de la núvia, l’emperador Honori, qui atacà els visigots obligant-los a abandonar la Gàl·lia i creuar els Pirineus per instal·lar-se a Hispània on, després de derrotar els vàndals, fundaren el regne visigot que hauria de perdurar fins l’arribada dels musulmans l’any 711. L’assassinat d’Ataulf permeté Sigeric convertir-se en rei dels visigots, durant els set dies que va durar el seu regnat va sotmetre Gal·la Placídia a tota mena d’humiliacions i turments que provocaren l’assassinat del nou rei i la seua substitució per Vàlia qui, en canvi de proveïments de blat i la consideració de foederati per als visigots, acceptà tornar Gal·la Placídia a Roma.

A Roma Gal·la Placídia fou obligada a casar-se amb el general Constanci, el futur august Constanci III, amb qui va tindre dos fills, el menor dels quals, Flavi Plàcid Valentinià, seria coronat emperador d’Occident amb només sis anys d’edat com Valentinià III i ocupant sa mare la regència durant dotze anys, la qual cosa va convertir-la en la dona més poderosa del món durant eixos anys.

Gal·la Placídia va morir el 27 de novembre de l’any 450, només 26 anys després Odoacre i els seus ostrogots acabarien definitivament amb l’Imperi Romà d’Occident, però la figura i el llegat de Gal·la Placídia van quedar per sempre.mausoleu-de-galla_placidia-ravenna

Anuncis

2 pensaments sobre “Aelia Gal·la Placídia, la dona que manava en Roma

  1. Retroenllaç: El mausoleu de Gal·la Placídia, art paleocristià | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  2. Retroenllaç: El mausoleu de Gal·la Placídia, art paleocristià | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s