La coronació de Joan Carles I

coronacio-de-joan-carles-iLa cinquena de les huit lleis fonamentals franquistes fou la Llei de Successió del 1947. Aprovada el mes de març i sotmesa a referèndum el juliol del mateix any, en ser promulgada l’estat espanyol es va convertir en un regne governat per un cap d’estat vitalici, Franco, que no fou coronat rei però rebé el dret a designar el seu successor.

No seria, però, fins el 22 de novembre del 1975 que el regne d’Espanya tornà a tindre un rei; eixe dia Joan Carles de Borbó, el successor escollit per Franco l’any 1969, es va cenyir la corona i es va convertir en el desé Borbó que ocupava el tron espanyol, regnant amb el nom de Joan Carles I fins que va abdicar l’any 2014.

Abans de ser coronat, Joan Carles de Borbó havia assumit interinament les funcions de cap de l’estat un parell de vegades substituint el dictador per malaltia. A la mort d’aquest hi ha un ampli consens que el considera una de les figures clau de l’anomenada transició espanyola juntament amb Adolfo Suárez.

Amb la democratització de l’estat i la promulgació de la Constitució del 1978, la popularitat del rei entronitzat pel dictador va augmentar considerablement, bona part d’eixa popularitat es derivà de la seua actuació durant la temptativa colpista del Vint-i-tres de febrer del 1981. Tant millorà la imatge del nou rei que fins i tot partits i organitzacions tradicionalment republicanes l’acceptaren al capdavant del nou estat democràtic.

Els darrers anys del regnat de Joan Carles I van caracteritzar-se pel deteriorament manifest de la seua salut i per algunes actuacions que poden qualificar-se de poc adients i propiciaren un desprestigi de la institució monàrquica que el seu successor, Felip VI, haurà de fer oblidar a l’opinió pública.joan-carles-i-el-cacador

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.