Tirant lo Blanch, la primera edició

tirant-lo-blancQualsevol llibre imprés fins l’any 1500 és considerat un incunable, el primer dels quals fou l’anomenada “Bíblia de Gutenberg” que fou publicada l’any 1456 per Johan Fust, el soci a qui Johannes Gutenberg hagué de cedir la primera impremta i tot els treballs que tenia iniciats per satisfer el deute que havia acumulat i no podia satisfer. Des d’eixe moment l’expansió de la impremta fou imparable i abans de la fi del s.XV ja en trobem algunes instal·lades a la península Ibèrica.

La ciutat de València fou la primera de la Corona d’Aragó on es va obrir una impremta, la de Jacob Vizlant. Estava al Portal de la Valldigna i allí  l’impressor alemany Lambert Palmart va imprimir l’any 1474 les “Obres i trobes en lahors de la Verge Maria”, el primer llibre literari imprés al sud dels Pirineus, escrit en català i del qual es conserva un exemplar a la biblioteca de la Universitat de València.

Hui, però, el protagonisme ha de ser per a un altre impressor alemany, Nicolau Spindeler, a qui trobem treballant a Saragossa l’any 1475 i poc després podem seguir el seu treball per Tortosa i Barcelona fins que l’any 1489 es va instal·lar a València. Ell fou el responsable de la primera edició del “Tirant lo Blanch”, que va vore la llum el 20 de novembre de l’any 1490.

Foren només 715 exemplars de l’obra escrita per Joanot Martorell, una biografia imaginaria de Tirant, un cavaller bretó que representa l’ideal del cavaller medieval, que està considerada una de les obres cims de la Literatura valenciana, fins i tot el mateix Cervantes va salvar-la de la foguera al seu Quijote qualificant-la com “el mejor libro del mundo”.tirant_lo_blanch

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.