Guillem Tell, el ballester que alliberà Suïssa

wilhelm-tellL’edat Mitjana, els anys que passaren entre la caiguda de Roma l’any 476 i la de Constantinoble el 1453, va ser un veritable viver de llegendes europees. Trobar un poble europeu que no tinga en el seu folklore una llegenda d’arrels medievals és un objectiu impossible.

Hui parlarem de Guillem Tell, un ballester que es va convertir en l’espurna que encengué la resistència suïssa contra l’expansió dels Habsburg per l’Europa Central. Es tracta d’un heroi suís que a primeries del s.XIV va provocar una revolta anti-austríaca en els cantons d’Uri, Schwyz i Unterwalden que aconseguirien derrotar les forces imperials i es convertiren en l’embrió de la Confederació Helvètica que ha arribat fins els nostres dies.

La tradició conta que un 18 de novembre Wilhelm Tell es va negar a reverenciar el barret del governador col·locat dalt d’un pal a la plaça d’Altdorf, amb tan mala sort que el mateix governador va vore com Tell desobeïa la seua ordre i va decidir castigar immediatament la insolència obligant Wilhelm Tell a disparar la seua ballesta per encertar una poma situada damunt del cap del seu fill des d’una distància de 100 passos.

De res valgueren els intents de Guillem Tell per evitar haver de disparar contra el seu fill i, finalment, va carregar dues fletxes. El seu primer llançament fou molt destre i va travessar la poma sense ferir el seu fill, però el governador va preguntar-li perquè havia carregat dues fletxes, a la qual cosa Tell li contestà que la segona era per travessar-li el cor en el cas d’haver fallat el primer llançament ferint el seu fill. La resposta va enfurir el governador que va ordenar l’arrest de l’insolent ballester, però aquest va aconseguir escapar-se i acabà amb la vida del sàdic governador, un acte que significà l’inici de la revolta dels cantons contra la dominació austríaca i que acabaria convertint-se en el mite fundacional de Suïssa.

La historicitat de la figura de Guillem Tell és més que discutible, però la seua llegenda ha sigut una important font d’inspiració per a obres com el drama Wilhel Tell de Schiller o l’òpera Guillaume Tell de Rossini.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.