José Luis Villar Palasí, el pare de l’EGB

jose-luis-villar-palasiLa primera llei que va intentar desenvolupar el sistema educatiu espanyol amb un plantejament integral fou la Llei d’Instrucció Pública de l’any 1857, també anomenada Llei Moyano perquè fou promoguda pel diputat Claudio Moyano durant el regnat d’Isabel II, aprofitant el Projecte de Llei d’Instrucció Pública que s’havia elaborat durant el Bienni Progressista (1854-1856).

La Llei Moyano pretenia solucionar el problema crònic de l’analfabetisme que patia l’estat, un objectiu que no es va aconseguir malgrat que fou la base del sistema educatiu durant més d’un segle. La següent llei educativa que va intentar reformar el sistema educatiu espanyol fou obra del protagonista de l’entrada de hui, José Luís Villar Palasí, un valencià nascut el 30 d’octubre de 1922.

Villar Palasí fou l’artífex de la Llei General d’Educació del 1970, una llei que va derivar-se del Llibre Blanc de l’Educació publicat un parell d’anys abans. La Llei Villar va establir per primera vegada l’ensenyament obligatori per a tot el jovent de l’estat fins els 14 anys, tothom havia de cursar l’Educació General Bàsica (EGB) que, després de huit anys, donava accés al Batxillerat Unificat Polivalent (BUP) o a la Formació Professional (FP).

La Llei General d’Educació de Villar Palasí es va vore implicada en la batalla que lliuraven els principals corrents ideològics del règim franquista, els tecnòcrates de l’Opus Dei i els blaus de la Falange, tot i que el ministre valencià no s’enquadrava en cap dels corrents esmentats.

La Llei va eixir endavant amb dificultat i restriccions, però José Luís Villar Palasí fou reconegut com el pare de l’EGB, la veritable estrella de la Llei, i veié com molts col·legis eren batejats amb el seu nom. Jo mateix vaig estudiar els meus anys d’EGB al Villar Palasí d’Alcàsser, la qual cosa permetia els “amics” de l’altre col·legi cantar-nos alguna cançoneta que rimava amb Palasí i que hui, quan han passat un bon grapat d’anys, encara no em ve de gust cantar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s