El Thyssen, el vèrtex nord del triangle de l’Art Madrileny

19921992 fou un any gairebé màgic a Espanya, a Barcelona van gaudir dels millors Jocs Olímpics de la Història, a Sevilla es va celebrar un Exposició Universal, l’aparició de Curro l’hem d’acceptar com un dany col·lateral, i a Madrid no es quedaren amb les mans buides i aconseguiren que s’inauguraren dos nous museus que tancaren l’anomenat triangle de l’Art madrileny. Sembla que la màgia del 92, tot i l’abundància amb que s’escampà per les principals ciutats espanyoles, va passar de llarg per la que alguns diuen que és la tercera ciutat de l’estat, València, que una vegada més va vore com el mannà de les inversions estatals queia lluny i s’havia de conformar amb algun esguit olímpic.

giovanna-tornabuoni-ghirlandaioEl 8 d’octubre de 1992 es va inaugurar oficialment a Madrid el Museu Thyssen-Bornemisza, que s’obriria al públic dos dies després. La col·lecció iniciada abans de la Primera Guerra Mundial per Heinrich Thyssen havia trobat la que havia de ser la seua seu definitiva, el Palau de Villahermosa, un edifici del s.XIX situat enfront del Museu del Prado i a menys d’un quilòmetre del Museu Reina Sofía.

El Palau de Villahermosa, remodelat per l’arquitecte Rafael Moneo, fou la destinació de 800 obres de la Col·lecció Thyssen-Bornemisza, una de les col·leccions privades més importants del món. Inicialment es tractava d’un préstec per nou anys i mig a l’estat espanyol, però encara no feia un any de l’arribada a Madrid de la col·lecció quan aquesta fou adquirida per l’estat espanyol que a més de pagar 380 milions de dòlars es va comprometre a mantenir la identitat, la unitat i el prestigi de la col·lecció.

La col·lecció del Museu Thyssen-Bornemisza ofereix una perspectiva de l’art des del s.XIII fins a finals del s.XX, amb exemples del Renaixement, el Barroc, el Rococó, el Romanticisme i l’art dels segles XIX i XX, amb la presència d’alguns moviments que no estan representats en altres museus estatals espanyols com l’Impressionisme o el Fauvisme, entre d’altres, a més d’una important mostra de pintura nord-americana del s.XIX que és única a Europa.les-vessenots-a-auvers-van-gogh

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.