La batalla del Pont d’Alcolea, el triomf de la Gloriosa

batalla-del-pont-dalcolea-1868-anonimAlcolea és un poble de la província de Còrdova, situat a poc més de 10 km de la capital, on trobem presència humana des de la Prehistòria. En època romana s’hi va construir un pont que creuava el riu Guadalquivir que fou renovat ja en l’Edat Moderna sota el regnat de Felip IV i substituït per un pont nou a finals del s. XVIII sota el regnat de Carles III.

Amb 340 metres de longitud i 20 ulls, el Pont d’Alcolea ha sigut escenari de dues batalles. La primera es va lliurar en el marc de la guerra del Francés l’any 1808 entre l’exèrcit francés dirigit pel mariscal Dupont i les milícies locals que pretenien protegir Còrdova; la segona enfrontà el dia 28 de setembre de l’any 1868 les forces dirigides pel general Serrano, que es dirigien cap a Madrid per acabar amb el regnat d’Isabel II, i l’exèrcit reial comandat pel general Pavia, marqués de Novaliches.

La batalla del pont d’Alcolea es va iniciar amb una càrrega frontal de l’exèrcit reialista, malgrat que les posicions dels sollevats eren més favorables. Rebutjada eixa primera càrrega, el general Pavía en persona es va posar al capdavant de les tropes per tornar a atacar les posicions del general Serrano al crit de “Visca la Reina”. En eixa acció, que pretenia evitar la desmoralització de les seues tropes, el general marqués de Novaliches fou ferit en la mandíbula i hagué de ser evacuat del combat, la qual cosa acabà provocant la retirada sense ordre de les tropes reialistes.

L’endemà mateix, la columna del general Serrano trobà franc el camí cap a Madrid i aconseguí atraure a les seus files no sols les tropes reialistes derrotades a Alcolea, també ho feren els destacaments aquarterats a les poblacions que travessaven en el seu camí.

La derrota d’Alcolea significà el triomf definitiu de la Gloriosa i provocà la fugida de la reina Isabel II, qui va acabar les seues vacances a Sant Sebastià per exiliar-se a França. manuel-pavia-y-lacy-marques-de-novalichesAltra conseqüència de la batalla d’Alcolea fou una cançoneta que feia burla del general Pavía, marqués de Novaliches, per la derrota i la ferida patida.

“El general Novaliches / en Córdoba quiso entrar / y en el puente de Alcolea / le volaron las “quijás”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.