The Big Bang, l’origen

big_bangLa fascinació per l’univers és, quasi segur, tan antiga com la humanitat. Pot ser el concepte no va acompanyar els primers éssers humans que aconseguiren caminar drets sobre les extremitats posteriors, però crec que no aniré molt errat si afirme que fins i tot abans del naixement del concepte milions d’humans van dirigir la seua mirada cap al cel entre encuriosits i atemorits per vore d’entendre que passava allà dalt.

D’explicacions i teories cosmològiques en podem trobar un bon grapat, algunes d’elles ben curioses i totalment superades, però la més acceptada a dia de hui sembla que és l’anomenada Teoria del Big Bang, els orígens de la qual es remunten als treballs d’A. Friedmann i G. Lemaître a la dècada dels anys 20 del segle passat.big-bang

Bàsicament, la Teoria del Big Bang proposa que l’inici de l’univers, esdevingut fa entre quinze i vint mil milions d’anys, es troba en un cataclisme còsmic, una gran explosió, que el féu expandir-se des d’un punt de concentració mil·limètric fins abastar proporcions astronòmiques en una trilionèsima de segon. No s’entén actualment, però, com l’allunyament relatiu de les galàxies en un espai preexistent, sinó com l’expansió de l’espai que arrossega amb ell la matèria que hi conté.

Alguns pensareu que mai ni de cap manera es podrà datar el Big Bang amb l’exactitud suficient per poder justificar que aquest blog li dedique una entrada, però hui he de reconéixer que he fet una xicoteta trampa o que m’he pres una llicència literària (sense que això signifique que sóc un escriptor). El dia 24 de setembre de l’any 2007 es va emetre el primer capítol de la sèrie televisiva The Big Bang Theory.

Pot ser mai arribem a conéixer totalment els secrets de l’origen de l’univers, però mentre els científics segueixen buscant-los, nosaltres podem gaudir de les 10 temporades ja gravades i protagonitzades també per científics com Leonard Hofstadter, Rajesh Koothrappali, Howard Wolowitz o, el més intel·ligent de tots, el doctor Sheldon Cooper.the-big-bang-theory

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s