Àtila, “l’assot de Déu” es retira dels Camps Catalàunics

atila-delacroixEls huns foren un poble nòmada originari d’Àsia l’origen del qual ens resulta encara poc conegut. Com altres pobles de les estepes centrals asiàtiques iniciaren un moviment migratori que els portà fins el Danubi, la frontera de l’Imperi Romà, l’any 376. Dividits en hordes, durant les primeres dècades de contacte els huns van combatre contra els romans quan no lluitaven com a mercenaris als exèrcits imperials.

L’any 432 un cabdill anomenat Ruas va aconseguir unificar els diferents grups huns i va planejar envair l’imperi d’Orient que es va salvar per la mort del cap hun. La situació, però, no va millorar per als romans; Ruas fou succeït pels seus nebots Àtila i Bleda que aconseguiren imposar un tribut a l’imperi d’Orient que no es lliurà de ser atacat cada vegada que deixà de pagar-lo.

L’assassinat de Bleda l’any 444 deixà Àtila com l’únic líder dels huns i fou llavors quan va nàixer la llegenda de “l’assot de Déu”, un enemic tan formidable i sanguinari que fins i tot l’herba deixava de créixer allà on el seu cavall xafava.

Àtila inicialment va mantindre una relació amistosa amb l’imperi d’Occident, però l’any 451 va iniciar una campanya per saquejar la Gàl·lia després que l’emperador Valentinià III es negara a entregar-li la seua germana Honòria en matrimoni, segurament perquè el rei dels huns també pretenia que la seua esposa aportara com a dot la meitat de l’imperi Romà d’Occident.

Per aturar la invasió de la Gàl·lia l’emperador romà envià el general Aeci qui, amb l’ajut de francs i visigots, s’enfrontà amb els huns a la batalla dels Camps Catalàunics del 20 de setembre de l’any 451. Tot i que el resultat de la batalla no va oferir cap vencedor clar i el rei visigot Teodoric I morí en el combat, Àtila hagué de retirar-se. No fou una retirada definitiva, només un any després va tornar a envair l’imperi Romà d’Occident i aquesta vegada sols el papa Lleó I fou capaç d’aturar-lo, però eixa serà una altra història.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.