Tomás de Torquemada, el primer Gran Inquisidor

escut-de-la-inquisicioEl Tribunal del Sant Ofici fou un organisme eclesiàstic que s’encarregava de vetllar per la puresa de la fe. Els seus orígens es poden rastrejar fins el segle XII, quan el papa Luci III estableix l’obligació dels bisbes de visitar la seua diòcesi almenys dues vegades l’any per localitzar els possibles heretges per castigar-los o absoldre’ls. Aquests orígens no els hem de buscar a les monarquies ibèriques, es van produir a terres del Sacre Imperi Romanogermànic. No tardà molt en instituir-se la figura dels inquisidors permanents que, a més d’absorbir les funcions dels bisbes, acabaren ampliant les seus competències a nous camps com la blasfèmia, la bruixeria o els pecats contra natura entre d’altres.

A la península Ibèrica fou el papa Sixt IV qui autoritzà els Reis Catòlics mitjançant la butlla Exigit sincerae devotionis de l’any 1478 perquè crearen un nou tribunal mixt que havia de perseguir els heretges judaïtzants i ajudar els monarques a mantindre la unitat religiosa que entenien com un dels elements primordials de la unitat política dels seus regnes.

Instaurada inicialment al regne de Castella el 1478, la Inquisició acabà instaurant-se també a la Corona d’Aragó l’any 1483, sent nomenat Inquisidor General un prevere dominic que era el confessor de la reina Isabel de Castella, Tomàs de Torquemada.

Torquemada va nàixer en una família d’arrels converses, la qual cosa contribueix encara més a obscurir la seua actuació al capdavant del Sant Ofici. Els cronistes el descriuen com un místic incorruptible que desfermà tot el seu fanatisme religiós des del seu càrrec d’Inquisidor General i va encapçalar un dels períodes més negres de la història de l’església.

Abans de morir el 16 de setembre del 1498, Tomás de Torquemada va desenvolupar una tasca marcada per la seua implacabilitat. La severitat de la Inquisició dirigida per Torquemada es reflexa clarament en els milers d’heretges executats sota el seu mandat, però pot ser podem situar el seu punt més àlgid l’any 1498 amb l’expulsió dels jueus. No ens ha de resultar estrany, doncs, que el seu nom, Torquemada, encara hui siga utilitzat per qualificar aquelles persones que es caracteritzen pel seu fanatisme.tomas-de-torquemada

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s