All i pebre d’anguila per acabar els bous

Anguilla anguillaLes anguiles són uns peixos de l’orde dels anguil·liformes, com les morenes i els congres, que presenten un cos allargassat de secció quasi cilíndrica semblant al de les serps. La seua pell, gruixuda i esvarosa, fa que les anguiles puguen esmunyir-se amb molta facilitat de les mans poc expertes que intenten agafar-les. Són, també, peixos catàdroms que viuen en aigües dolces i s’aparellen i crien en aigües salades.

Totes les anguiles naixen al mar dels Sargassos, un sector de l’oceà Atlàntic situat entre les illes Açores i el continent americà on acudeixen per fer la fresa totes les femelles. En nàixer les larves, anomenades leptocèfals, són arrossegades pels corrents cap a Amèrica o Europa, en arribar-hi es transformen en angules i les femelles remunten els cursos d’aigua dolça mentre que els mascles es queden a la costa.

Aproximadament 10 anys després de la seua remuntada les femelles d’anguila, convertides ja en anguiles mareses senten l’impuls de tornar a l’aigua salada per aparellar-se i encetar el seu viatge de retorn al mar dels Sargassos, on moriran després de fresar.

Concloure la Setmana de Bous d’Alcàsser amb un all i pebre d’anguila és un costum que a casa meua ja ha assolit el rang de tradició familiar. Ahir, després de l’entrada de bous alguns membres de la família férem l’última ronda pels bars del poble, en una versió molt reduïda, abans de tornar a casa per menjar-nos les anguiles que havíem cuinat. Mentre les escudellava no vaig poder deixar de  pensar en eixe darrer viatge que aquestos peixos que hi tenia davant meu no havien pogut completar.

Què hem de fer! Una tradició és una tradició i s’ha de complir amb ella, sempre que cap circumstància la canvie. De qualsevol manera, si això passa el que hem de fer és inventar-ne una altra de nova per poder seguir afirmant que les tradicions estan per a complir-les.Dia de la Malavella - 2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s