Una tragèdia històrica, el dia que el Vesuvi va entrar en erupció

Nàpols i el VesuviEl Vesuvi és, segurament, el volcà més conegut del món; no és el major que podem trobar actiu a Itàlia ara mateix, però es tracta de l’únic volcà actiu que podem trobar al territori continental europeu. La seua silueta domina des del sud el golf de Nàpols, situant-se a uns de 12 km de la capital de la Campània, la ciutat més densament poblada de l’estat italià.

Tenim testimoni de les erupcions del Vesuvi des de fa gairebé 2.000 anys, la darrera esdevinguda l’any 1944, quan Nàpols estava ocupada pels exèrcits aliats. La més coneguda de les erupcions es va produir el 24 d’agost de l’any 79 i les seues conseqüències foren una veritable catàstrofe per als habitants de les ciutats de Pompeia, Herculà i Stabia.

L’erupció del Vesuvi ens fou descrita per Gaius Plinius Caecilius Secundus, Plini el Jove, en una carta que va adreçar al seu amic Cornelius Tacitus, Tàcit; en ella va descriure com es va elevar un núvol la semblança i la forma del qual s’assemblava més a la figura d’un pi que a la de cap altre arbre, així mateix ens donà notícia de la mort del seu oncle, Plini el Vell, quan aquest va decidir aproximar-se per poder observar el fenomen.

Els experts utilitzen el terme “erupció pliniana” per referir-se a les erupcions magmàtiques més violentes, caracteritzades per l’emissió de columnes eruptives que poden elevar-se fins els 30 km d’alçada i de les quals es desprenen roques piroclàstiques de mida variable que poden cobrir àrees de dispersió prou extenses. Així mateix, si la columna eruptiva es desploma pot originar un flux piroclàstic que es desplaça vessant avall pel con volcànic.

Sembla que el responsable de la mort dels habitants de Pompeia, la més famosa de les ciutats sepultades pel Vesuvi, fou provocada per un d’eixos fluxos piroclàstics que es precipità muntanya avall, una barreja de gasos, cendra i roques a una temperatura d’uns 3000 C, que travessà la ciutat en tan sols 2 minuts i acabà gairebé a l’instant amb tots els malaurats pompeians que trobà pel seu camí. La ciutat veïna d’Herculà també va rebre el seu flux piroclàstic, encara que estudis recents apugen la temperatura d’aquest monstre fins els 6000 C. La posterior pluja de roques i cendra va soterrar sota una capa d’escòria volcànica ambdues ciutats, preservant-les per als arqueòlegs del futur i complint-se així aquella màxima que afirma que la desgràcia d’uns serà la fortuna d’altres.El Vesuvi i les seues victimes

 

Anuncis

2 pensaments sobre “Una tragèdia històrica, el dia que el Vesuvi va entrar en erupció

  1. Retroenllaç: Tit, l’emperador que inaugurà el Colosseu i perdé Pompeia | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  2. Retroenllaç: Les Vulcanals, la festa de Vulcà a l’antiga Roma | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.