La guerra més llarga de la Història, 335 anys de conflicte i zero morts

Illes Scilly

Les illes Scilly (îles Sorlingues en francés) són un arxipèlag que podem trobar a l’entrada del canal de la Mànega, uns 40 km a l’oest de Cornualla. Es tracta de 150 illes i esculls que constitueixen una unitat administrativa independent dins d’Anglaterra, tot i que només compten uns 15 km2 totals de superfície i apleguen una població de 2.400 habitants en les úniques cinc illes habitades. Poques coses podríem destacar doncs de les illes Scilly si no fóra perquè van ser un dels bàndols enfrontats en la que, segurament, és la guerra més llarga de la Història.

L’assumpte ens porta als anys de la segona guerra civil anglesa (1642-1652) que va enfrontar els parlamentaristes de Cromwell amb els reialistes partidaris de Carles I. En eixe conflicte els Països Baixos, una potència marítima de l’època, foren aliats dels parlamentaristes i declararen la guerra al bàndol reialista  l’any 1651. Com que llavors la contesa ja s’havia gairebé decidit en favor dels parlamentaristes, que controlaven ja tota Anglaterra, la declaració de guerra holandesa va afectar només l’arxipèlag de les Scilly.

La flota reialista refugiada a l’arxipèlag atlàntic es va rendir poc després a Cromwell i els vaixells holandesos que l’empaitaven es van retirar als seus ports sense haver disparat ni un sol tret.

El conflicte podria haver finalitzat en eixe mateix moment, pot ser el coneixeríem com la guerra menys violenta de la Història, però els holandesos es van oblidar de declarar la pau quan tornaren a casa i la guerra entre els Països Baixos i les illes Scilly quedà oberta fins que fou oblidada en algun arxiu oficial i, amb el temps, es va convertir en un mite.

A finals del segle XX l’historiador anglés Roy Duncan, que també presidia el Consell de les Illes Scilly, es va posar en contacte amb l’ambaixada holandesa de Londres per vore de solucionar el conflicte que els enfrontava des de feia més de 300 anys. En fer-se les recerques pertinents es va comprovar que el que es considerava una llegenda era veritablement un fet històric, així fou com els Països Baixos i les illes Scilly es declararen la pau el 17 d’abril del 1986. Es tancaven 335 anys de guerra al llarg dels quals mai no es va disparar cap tret i, millor encara, el nombre de baixes entre ferits i morts no va passar de zero.about 1670-5

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s