Guerra freda, els anys que vam viure perillosament

El 16 d’abril del 1947 Bernard Baruch, l’home que havia assessorat el president nord-americà Roosevelt, va utilitzar el terme Guerra Freda per primera vegada, una expressió que no va tardar gens a fer fortuna, gràcies principalment a la publicació d’un llibre titulat Guerra Freda escrit pel columnista Walter Lippmann.Guerra fredaEl concepte pretenia reflectir la tensió que va convertir en enemics els aliats vencedors de la Segona Guerra Mundial, d’una banda els Estats Units i el bloc occidental i de l’altra la Unió Soviètica i el bloc comunista. Posteriorment ha passat a designar el període comprés entre el 1947 i el 1991, gairebé mig segle d’enfrontaments polítics, econòmics i propagandístics i, de manera molt limitada, militars.

La guerra freda presentà períodes d’enduriment que alternaren amb altres de distensió. L’aparició de l’armament atòmic i l’accés dels dos blocs a eixes armes fou el principal motiu pel qual la guerra freda mai va augmentar la seua temperatura per convertir-se en una “guerra directa”, els dos bàndols eren ben conscients que un enfrontament directe havia de significar l’extermini total.

D’episodis clau i significatius d’aquesta guerra freda ja en coneixem alguns en aquest blog (el mur de Berlín, l’OTAN i el Pacte de Varsòvia), finalment l’arribada al poder de Mikhaïl Gorbatxov posà en marxa la perestroika, un procés que culminaria amb la desintegració de la URSS l’any 1991 que va portar aparellada la fi de la guerra freda.Guerra-freda

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.