Una lliçó d’anatomia és suficient? Millor dues!!!!

L’anatomia és la ciència que estudia l’estructura dels éssers vius basant-se en l’observació mediata o immediata i recorrent generalment a la dissecció. Per la seua banda, l’anatomia humana se centra en l’estudi macroscòpic del cos humà, és a dir, de les estructures observables a ull nu. Els orígens de l’anatomia humana segurament es perden en la nit dels temps, mai sabrem quan es va fer la primera dissecció d’un cos humà.Anatomia gregaHem d’esperar al s.VI aC per conéixer el primer científic que va dissecar cadàvers, fou Alcmèon de Crotona, un metge grec de l’escola pitagòrica. Gràcies a les seues investigacions fou capaç de valorar el cervell, per damunt del cor, com a centre del pensament i les sensacions. També se li atribueix el descobriment dels nervis òptics i de les trompes d’Eustaqui; a més a més fou capaç de distingir entre venes i artèries, tot i que va pensar que per elles es conduïa aire.

La lliçó d'anatomia del Dr. Tulp

Imatge extreta de Web Gallery of Art

El camí marcat per Alcmèon de Crotona es va perdre i hagueren de passar molts segles perquè l’anatomia tornara a fer-se visible. L’esdeveniment podem datar-lo el 16 de gener del 1632. Eixe dia el Dr. Nicolaes Tulp va realitzar la dissecció del cadàver d’un lladre anomenat Aris Kindt que havia sigut executat a la forca.

Segurament eixa dissecció no protagonitzaria aquesta entrada si no haguera estat immortalitzada per Rembrandt en la seua obra “La lliçó d’anatomia del Dr. Tulp” (1632), el primer retrat col•lectiu que va pintar el mestre holandés per encàrrec del gremi de cirurgians d’Amsterdam. Al quadre es mostra com un grup de cirurgians assisteixen a la dissecció practicada pel Dr. Tulp, qui apareix explicant la musculatura del braç esquerre del cadàver.

Si voleu podeu vore la dissecció del Dr. Tulp al Museu Mauritshuis de La Haia. No patiu, però, si el vostre recorregut per Holanda no passa per La Haia, també a Amsterdam podeu gaudir d’una dissecció pintada per Rembrant uns anys després, “La lliçó d’anatomia del Dr. Deyman” (1656), de la qual només es conserva el fragment central que s’exposa a l’Historisch Museum.

La lliçó d'anatomia del Dr. Deyman

Imatge extreta de Web Gallery of Art

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s