Mitra, un altre déu que compleix anys el 25 de desembre

Déus del 25

Altra vegada ha arribat el 25 de desembre i molts cristians arreu del món celebren el naixement del seu déu fet home, un xiquet jueu anomenat Jesús que la tradició afirma que va nàixer fa 2015 anys a Betlem. La celebració no té, però, cap justificació als evangelis; cap dels evangelistes ens transmet amb exactitud la data del naixement de Crist. Ans al contrari, la celebració de hui arranca allà per l’any 440, quan sota el pontificat de Lleó I els cristians occidentals l’avançaren des del 6 de gener, la data de celebració original que encara a hores d’ara segueixen celebrant els cristians orientals. Sí que tenim, però, un bon elenc de déus les tradicions dels quals afirmen que van nàixer un 25 de desembre, en són tants que només amb fer-ne una llista podria omplir una entrada d’aquest blog. He decidit no fer-ne un llistat i anar-vos-els presentant d’un en un en futures entrades del 25 de desembre, vorem si aquest blog sobreviu els anys suficients per poder portar-los tots.Per encetar la sèrie he escollit el déu Mitra, el que va ser el principal rival de Jesucrist per ocupar el lloc de déu únic i oficial de l’Imperi Romà.

Mitra sacrificant el bou

Mitra fou una divinitat irànica que ja tenim documentada allà pel segle XIV aC, els Veda hindús personifiquen en ell el cel diürn. Posteriorment, a Pèrsia, Mitra esdevingué una divinitat solar i el seu culte es va difondre per tot l’Imperi Romà, poques poblacions romanes no tenien un mitreu on retre-li culte. El mitraisme fou una religió reservada als homes, principalment militars que l’escamparen per allà on les guerres de l’Imperi els portaren.

No penseu que les coincidències entre el mitraisme i el cristianisme es redueixen només al dia del naixement dels respectius déus. Mitra també fou adorat per pastors en nàixer i fou capaç de tornar a la vida tres dies després d’haver mort, els seus fidels celebraven un banquet ritual que s’assembla sospitosament a l’eucaristia cristiana i quan s’hi referien utilitzaven apel•latius com La Llum, La Veritat i el Bon Pastor.

Vos puc assegurar que de coincidències entre el cristianisme i el mitraisme encara se’n poden trobar unes quantes més, però em sembla que ja en tenim prou per plantejar-nos d’una manera una mica més crítica la tradició que vivim estos dies a casa nostra.

Anuncis

4 pensaments sobre “Mitra, un altre déu que compleix anys el 25 de desembre

  1. El xiquet jueu, no s’anomenava Jesucrist, home! S’anomenava Jesús.
    Jesucrist és la unió de Jesús amb Crist, que és la paraula grega que té el mateix significat que Messies en llatí. Messies ve de l’hebreu i vol dir “l’elegit”, l'”ungit”.

  2. Retroenllaç: L’aniversari del déu falcó egipci, Horus | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  3. Retroenllaç: Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.