Thomas Hobbes, “l’home és un llop per a l’home”

El 4 de desembre del 1679 va morir Thomas Hobbes, un filòsof anglés que tots els anys trau el nas per les classes d’Història Contemporània que reben els alumnes de 1r de Batxiller d’arreu del país. En realitat la seua obra no l’estudiem molt a fons a les classes d’Història, ens limitem a destacar la significació política que les idees de Hobbes tenen, avançant-se en gairebé un segle a l’aparició dels il•lustrats francesos.Thomas HobbesNascut l’any 1588 a Westport, al País de Gal•les, es va formar a Oxford i passà temporades a França, Alemanya i a Itàlia per fugir de les lluites de la guerra civil anglesa que va enfrontar el rei Carles I amb el parlament i propicià la dictadura de Cromwell.

El pensament de Hobbes va reduir la filosofia a l’estudi dels cossos en genral, del cos humà i del cos polític. És en aquest darrer camp on desenvolupa la seua teoria política mitjançant unes quantes obres publicades entre les que destaca Leviathan (1651) per la seua gran repercussió.

Segons Hobbes la natura humana és essencialment egoista, per tant els homes estan permanentment enfrontats els uns amb el altres, la qual cosa converteix qualsevol home en un llop per als altres. Per poder superar eixe estat de guerra permanent els homes han de renunciar a part de les seues ambicions i establir un pacte per investir de poder un sobirà que preserve la pau social. El leviatan bíblic és el símbol del poder absolut d’eixe sobirà que els súbdits han de témer però que acceptaran de bon grat perquè serà l’únic que es mostrarà capaç de protegir-los d’ells mateixos.

Per poder construir una societat serà precís, doncs que cada individu renuncie a una part dels seus desitjos i que s’establisca una mena de “contracte social” que transferisca els drets naturals de l’home a un sobirà absolut la sobirania del qual, però, no té un origen diví. Eixé “xicotet detall” és el que separa la ideologia política de Hobbes de l’absolutisme clàssic d’origen diví que s’imposarà per la majoria de les monarquies europees dels segles XVII i XVIII.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.