Mort d’un milicià, Federico “El Taino” de Benilloba

Pel setembre del 1936 els espanyols ja feia uns mesos que estaven matant-se entre ells. El fracàs de la rebel•lió de juliol d’una part de l’exèrcit contra el legítim govern democràtic havia derivat en una guerra civil que omplia de sang els camps i les ciutats i de notícies i fotografies les publicacions espanyoles i estrangeres. Tothom veia en el conflicte el preludi d’una guerra que es produiria més tard o més d’hora a Europa, una guerra que enfrontaria, si fa no fa, les mateixes forces que s’enfrontaven a Espanya.

L’interés que la guerra d’Espanya despertava en les societats europees féu que es desplaçaren per cobrir-la periodísticament els més destacats fotògrafs i periodistes de l’època. Entre els corresponsals que cobriren el conflicte destaca sens dubte Ernest Hemingway, mentre que dels reporters que hi treballaren ja en coneixem dos dels més importants en aquest blog; Robert Capa i Gerda Taro.Milicians anarquistes alcoians a Cerro MurianoJustament Robert Capa i Gerda Taro es desplaçaren el 5 de setembre a Cerro Muriano (Còrdova), on retrataren amb les seues càmeres l’intent d’assalt que un grup d’anarquistes procedents d’Alcoi va fer sobre una posició on les tropes rebels hi tenien instal•lada una metralladora. Fou a la quarta vegada que els republicans atacaven la posició enemiga quan el milicià Federico Borrell Garcia rebé un tret i Robert Capa va captar el precís moment en una de les fotografies més conegudes de la història.

Federico Borrell havia nascut l’any 1912 a Benilloba, un poble de la comarca del Comtat on se’l coneixia com “El Taino” i on havia fundat la secció local de les Joventuts Llibertàries. La fotografia de la seua mort fou publicada per la revista francesa Vu el 23 de setembre i es va convertir en un dels símbols més reconeguts internacionalment de la guerra d’Espanya.La polèmica que ha envoltat la fotografia s’ha fet tan gran com la seua difusió. S’ha qüestionat la seua autoria, s’ha dit que és un muntatge i que “El Taino” en realitat està posant per al fotògraf i no caient mort, però cap dels retrets ha aconseguit llevar-li el títol que molts experts li donen en considerar-la la fotografia bèl•lica més impressionant de tots els temps. I jo no vaig a discutir-li a la foto del Taino eixa consideració!Mort-d'un-milicià

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.