Émile Zola, “Jo acuse…!”

La fascinació per la ciència és una de les característiques que defineixen la segona meitat del segle XIX; en eixe context va sorgir el naturalisme, un nou grup creatiu estructurat al voltant d’Émile Zola que va prendre el relleu del realisme dominant fins poc abans. El naturalisme va pretendre fer una Literatura científica que s’inserira en el seu temps, volia cercar la veritat per donar-la a conéixer i ho va fer utilitzant la novel•la per damunt de qualsevol altre gènere.

Émile ZolaÉmile Zola va nàixer a París el 2 d’abril del 1840, la seua infància la va passar a Aix-en-Provence, però a la mort de son pare es va traslladar a París amb sa mare. L’any 1862 començà a treballar a l’editorial Hachette, al departament de publicitat, feina que va perdre abans de publicar la seua primera novel•la important, Thérèse Raquin (1867).

L’obra de Zola compta més de 30 novel•les, potser la més destacada és Germinal (1885). Considerada una de les millors novel•les escrites en francés, és una dura història ambientada en un poble miner del nord de França i conta la lluita dels miners per aconseguir una millor vida.

La faceta periodística d’Émile Zola presenta col•laboracions a Le Figaro, Le Petit Journal i d’altres. El mes de gener del 1893 va publicar al diari L’Aurore un manifest titulat J’accuse..! Realitzava una síntesi del procés per espionatge contra el capità Alfred Dreyfus que a més de basar-se en una falsa acusació, Dreyfus no era el vertader culpable, amagava un moviment antisemita que commocionà França fins el punt de dividir la societat francesa entre dreyfusards i antidreyfusards.

Émile Zola fou jutjat i condemnat per difamació, hagué exiliar-se a Londres per no haver d’anar a presó i no va tornar a París fins l’any 1899. Tres anys després va morir a sa casa asfixiat pels gasos tòxics produïts per l’obstrucció de la xemeneia que, a dia de hui, sembla més que probable fou obstruïda premeditadament per un antidreyfusard.L'ultratge de Zola, tela a l'oli - Henry de Groux

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.