Baró Haussmann, el reformador de París

París és la seu del govern francés, el principal centre intel•lectual, artístic i economicofinancer de França, el seu prestigi li permet superar la funció de capital estatal per assumir el rol de metròpoli mundial. Tothom coneix París i es capaç d’identificar el seu principal símbol, la tour Eiffel, però la ciutat del Sena no seria la mateixa sense l’actuació del baró Haussmann, ell és el responsable absolut de la fesomia actual de la ciutat, la seua actuació urbanística sota el regnat de Napoleó III dotà París de les grans avingudes que encara hui meravellen els visitants, però també en són responsabilitat seua les clavegueres i uns quants parcs ben coneguts.

Baró HaussmannGeorges-Eugéne Haussmann va nàixer a París el 27 de març del 1809. Va estudiar Dret i començà la seua activitat política l’any 1831 com a subprefecte departamental. En proclamar-se la Segona República francesa va recolzar Lluís Napoleó Bonaparte qui, en convertir-se en emperador, nomenà Haussmann prefecte del departament del Sena, un càrrec que implicava el govern de la capital i que va ocupar des del 1853 fins el 1870.

Sota el govern de Haussmann la ciutat de París deixà de ser una ciutat medieval i es va transformar en una veritable ciutat industrial. Les reformes que va impulsar Haussmann, a més de racionalitzar i modernitzar la capital del flamant Segon imperi francés, pretenien també facilitar les tasques de repressió dels moviments populars urbans permetent l’ús d’artilleria i l’actuació de la cavalleria en cas de produir-se revoltes.Place de l'Etoile

No tot foren floretes en les reformes de Haussmann, les classes populars que vivien al centre medieval de París foren expulsades de les seues cases i hagueren de traslladar-se als nous suburbis que es crearen a l’extrarradi de la ciutat, el centre passà a ser ocupat per la nova classe social dominant, la burgesia. Altra taca d’aquesta reforma urbanística foren els moviments especuladors i la corrupció que va fer aparéixer.

Amb tots els però que vulguem, la seua reforma urbanística de París convertí la ciutat en una de les metròpolis més admirades del món i una de les més visitades, més de 15 milions de turistes passegen per les avingudes i els parcs que a meitat del segle XIX Haussmann va manar construir per a la capital de l’emperador Napoleó III, que li va agrair la transformació de la seua capital ennoblint Haussmann amb el títol de baró.Jour de pluie à Paris - G Caillebotte

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.