Wernher von Braun, l’alemany que portà els nord-americans a la Lluna

No sé vosaltres, però jo quan era un xiquet creia que la cosa més difícil que havia fet l’ésser humà era anar a la Lluna, i que els viatgers tornaren a la Terra sans i estalvis encara augmentava la dificultat a la meua escala infantil particular. Pujar al cim més alt del planeta, creuar un oceà navegant amb mitja clofolla d’un coco o recórrer a peu les immensitats gelades de l’Antàrtida em semblaven accions a l’abast de qualsevol humà, jo mateix amb una mica d’entrenament ho haguera pogut fer. Però anar a la Lluna era cosa de déus; no sols calia vèncer la força de la gravetat per eixir del planeta, s’havia de trobar el camí per anar i per tornar sense perdre’s per sempre a la immensitat de l’espai.Wernher von Braun

No vos estranyarà, doncs, que Wernher von Braun fóra un dels homes que més vaig admirar durant molts anys, ell fou el gran responsable de l’èxit de la missió Apollo-11, amb el seu intel•lecte privilegiat fou capaç de portar per primera vegada un home a la Lluna obrint-nos la porta per a futurs viatges i migracions de l’ésser humà que podia, per fi, estar plenament convençut de la supervivència de l’espècie més enllà del que poguera passar-li al planeta que ens va vore sorgir.

Nascut el 23 de març del 1912, Wernher von Braun es va sentir atret des de ben jove per la possibilitat de realitzar viatges espacials com havia llegit a les novel•les de Jules Verne i H.G. Wells. Va estudiar enginyeria mecànica i física, començant a primers dels anys 30 a treballar en el camp dels coets amb motors de propulsió líquida; integrat en el partit nazi alemany, von Braun fou el responsable del desenvolupament de les V2 utilitzades per bombardejar Londres i Anvers l’any 1944, les “armes secretes” de Hitler que no aconseguiren, però, donar la victòria als alemanys.

A les acaballes de la Segona Guerra Mundial, von Braun es va retre als nord-americans amb bona part de l’equip de científics que treballaven amb ell. Traslladat als Estats Units passà a treballar per a l’exèrcit nord-americà desenvolupant els primers míssils, però els espectaculars èxits del programa Sputnik dels soviètics en l’anomenada carrera espacial situaren von Braun al capdavant del programa nord-americà per vore d’acurtar distàncies amb els russos i llavar la vergonya dels Estats Units.

El treball de Wernher von Braun fou responsable, en bona part, que els Estats Units aconseguiren superar la URSS en la carrera per portar un home a la Lluna, ell fou el creador dels coets Saturn que impulsaren l’Apollo-11 amb Armstrong i Aldrin a bord. Els avanços i èxits que von Braun donà als Estats Units foren la moneda de canvi perquè tothom oblidara la seua condició de membre del Partit Nazi alemany i que a les factories on es fabricaven les V2 moriren més treballadors esclaus que víctimes provocaren amb els seus bombardejos. Eixe passat tèrbol del científic alemany no fou molt airejat pels defensors de la democràcia nord-americans. Encara serà veritat allò que diuen al meu país “Amb diners torrons” i qui diu diners vol dir que pugues oferir qualsevol cosa que els poderosos vulguen, siguen coneixements científics, talent artístic o informació privilegiada.Vergeltungswaffe 2 - V2 alemanya

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s