Antonio Machado, el poeta que va morir lluny de la seua llar

El protagonista de l’entrada de hui, Antonio Machado, és segurament un dels escriptors més coneguts a nivell popular de l’estat espanyol, el seu nom el podem col•locar al costat dels clàssics del Segle d’Or de la Literatura castellana i gairebé ningú ho trobarà malament, no de bades és membre destacat de l’anomenada Generació del 98, malgrat que no fou massa valorat pels autors de la Generació del 27 i fins el 1950 la seua obra no començà a ser reivindicada. De la popularitat d’Antonio Machado n’és responsable en bona mesura Joan Manuel Serrat i el disc que va gravar l’any 1969 cantant-ne poemes; altres músics també han utilitzat l’obra de Machado, Alberto Cortez per exemple ho va fer un any abans que Serrat, però només va utilitzar dos poemes al seu disc.Dedicado a Antonio Machado - Joan Manuel SerratPoemas y canciones vol 2 - Alberto Cortez

Antonio-Machado

Nascut a Sevilla el 1875, Antonio Cipriano José María Machado Ruiz pertanyia a una família d’ampla i sòlida formació intel•lectual, son pare fou un advocat i folklorista de prestigi i el seu avi fou catedràtic i rector de la Universitat de Sevilla. La formació del jove Antonio es va desenvolupar a Madrid, després que tota la família s’hi traslladara. Va cursar estudis a la Institución Libre de Enseñanza de Giner de los Ríos i als instituts madrilenys de San Isidro i Cardenal Cisneros.

Després d’uns anys de bohèmia literària i teatral al Madrid de finals del segle XIX i una estada a París, Antonio Machado va aconseguir la càtedra de francés a Sòria el 1907. La mort de la seua dona el va afectar profundament i va demanar el trasllat a Baeza el 1912, on va seguir ensenyant francés fins que tornà a traslladar-se, aquesta vegada a Segòvia el 1919 fins que definitivament el van destinar a Madrid l’any 1932. A la capital el va trobar la rebel·lió militar del 1936  i fou evacuat primer a València, al poble de Rocafort, i després a Barcelona, d’on marxarà camí de l’exili a França. Es va instal•lar a Cottliure, on va morir el 22 de febrer del 1939, abans fins i tot que acabara la guerra.

L’obra poètica d’Antonio Machado presenta, segons els seus estudiosos, tres aspectes destacats: l’entorn intel•lectual dels primers anys marcats per la figura de son pare i l’esperit de la Institución Libre de Enseñanza, la influència de les seues lectures filosòfiques d’Unamuno entre d’altres, la reflexió sobre l’Espanya del seu temps i finalment cal afegir la forta i constant influència de Rubén Darío, a qui va conéixer en els seus anys de joventut.

A més de la seua obra poètica cal parlar-ne també del teatre que va escriure en col•laboració amb el seu germà Manuel, fortament marcat pel seu vessant poètic i que sol situar-se a banda del teatre comercial que llavors s’escrivia. Són autors de 7 obres entre el 1926 i el 1932, escrites totes en vers menys una. A més a més, els germans Machado van adaptar comèdies clàssiques com El perro del hortelano de Lope de Vega.

Antonio_Machado

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s