Pius IX, el papa que donà el nom a un pastisset

Pius IXEl 7 de febrer del 1878 es va tancar el pontificat més llarg que mai ha conegut l’església catòlica, si exceptuem els 34 anys del de Sant Pere que resulten una mica complicats de verificar. Eixe dia va morir a Roma Giovanni Maria Mastai Ferretti, un representant de la xicoteta noblesa italiana que en esdevindre papa l’any 1846 va adoptar el nom de Pius IX.

Pius IX semblava, quan fou escollit papa, una opció oberta i moderna que podia reformar els Estats Pontificis, la qual cosa fins i tot el va postular com el possible cap del moviment unificador que per eixe moment creixia a Itàlia. La possibilitat d’una Itàlia unificada sota el ceptre papal va esvair-se quan el pontífex es va negar a declarar la guerra a Àustria, com si que féu Carles Albert del Piemont, provocant la revolta que portaria a la proclamació de la República romana l’any 1848 i, de pas, la fugida del sant pare a Gaeta, on es va refugiar sota la protecció de França i Espanya.

A primers de juliol del 1849 fou esclafada la república romana presidida per G. Mazzini, poc va poder fer l’exèrcit dirigit per G. Garibaldi davant l’atac de totes les potències europees amb interessos a la península italiana. L’endemà mateix de l’entrada de les tropes franceses a la ciutat eterna es va produir la tornada de Pius IX, restablint-se d’eixa manera el govern d’origen diví que els papes exercien sobre Roma.

L’actitud del pontífex va canviar radicalment després de l’episodi republicà, Pius IX va endurir la seua política i el seu pontificat es va convertir en una croada contra la modernitat i el liberalisme. S’oposà després a l’annexió de Roma al nou estat italià que va unificar-se sota la casa reial del Piemont, considerant-se un presoner al Vaticà i plantejant l’anomenada “qüestió romana” que no es va solucionar fins el 1929 amb l’acord entre Mussolini i el papa Pius XI.

Potser a casa nostra la figura de Pius IX no siga molt coneguda, però estic convençut que hi ha molta gent que ha tastat uns dolços característics de la ciutat granadina de Santa Fe anomenats piononos en honor del pontífex que hui ens ocupa, i si no els ha tastat, com és el meu cas, molts els hem sentit nomenar alguna vegada. Ara bé, si algú de vosaltres sap fer-ne i li va bé convidar-me a berenar algun dia ja sap on pot localitzar-me…Piononos de Santa Fe

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.