Qui va inventar el parallamps?

Franklin 100 $Benjamin Franklin és un d’eixos personatges que gairebé tothom coneix, pocs són els qui mai hauran sentit parlar d’eixe nord-americà, encara que en nomenar-lo la majoria no podrà evitar dir allò de “Franklin? Ah sí, no va ser ell qui va inventar el parallamps?”. Tampoc serà massa estrany trobar un altre grup de gent que reconega Franklin per ser el rostre del bitllets de 100 $ dels Estats Units, és un motiu més prosaic però igualment vàlid per reconéixer Franklin.

L’entrada de hui intentarà fer-li una mica de justícia a un dels personatges més destacats del segle XVIII, ell fou un dels “arquitectes” dels Estats Units, un d’eixos personatges que els nord-americans anomenen Pares Fundadors que firmaren la Declaració d’Independència dels Estats Units l’any 1776.

Benjamin Franklin va nàixer a Boston el 17 de gener del 1706 en una família nombrosa de 17 germans, ell fou el quinzé. La seua formació es va limitar a estudis primaris fins els 10 anys, però una curiositat i un esforç autodidacta grandíssims el dotaren d’una erudició enciclopèdica que li permeté destacar no sols en el món dels negocis editorials, també arribà a ser una figura destacada en el camp de la política o de l’àmbit científic.

Benjamin Franklin fou l’encarregat pels colons nord-americans per defensar els seus interessos a Londres, malgrat que no va ser escoltat per les autoritats colonials angleses i el conflicte va acabar amb la independència de les 13 colònies. Així mateix fou ell qui va negociar amb França i Espanya perquè aquestes potències ajudaren les colònies revoltades en la seua guerra contra la Gran Bretanya, amb la qual Franklin va signar la pau de Versalles el 1776 que reconeixia la independència dels Estats Units.

Benjamin Franklin fou un dels personatges més respectats pels seus conciutadans contemporanis, segurament va contribuir la seua bonhomia natural que tothom destaca com un dels seus atributs personals; així mateix es va guanyar una notorietat destacada a Europa, sent probablement l’únic personatge originari de les colònies americanes que ho va aconseguir en eixa època.Benjamin_Franklin

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.