Buffalo Bill, l’exterminador de les praderies

El meu criteri infantil, molt influït pel cinema i la televisió, em va posar al davant un bon grapat d’herois que em van servir de model; alguns d’ells encara els conserve com a referents, d’altres, però, han patit un canvi de posició i ara mateix estan prou baixos en l’escala dels meus models a seguir. Entre aquestos darrers es troba el protagonista de l’entrada de hui, William Frederick Cody, un d’aquells “pioners” del salvatge oest americà que el cinema i els còmics presentaven com veritables justiciers divins que ajudaven a escampar la civilització cap a l’oest, vencent a trets si calia la resistència dels salvatges indis que s’oposaven obstinadament a l’avanç del progrés.

Buffalo_BillBuffalo BillPotser amb el seu nom no l’heu reconegut, no és gens estrany ja que el món sencer el va conéixer pel seu pseudònim, Buffalo Bill. Nascut l’any 1846 la seua fou una vida d’aventures que el portà a lluitar en la Guerra de Secessió nord-americana. El seu currículum deia que també va buscar or, cavalcà per al Pony Express i lluità contra els indis com a explorador del Cinqué de Cavalleria aconseguint una reputació de gran expert en els costums indis.

L’activitat que més el va caracteritzar fou, no obstant, la de caçador, tant que a la seua perícia per a caçar bisons, anomenats buffalos en anglés, li deu el pseudònim amb què se’l coneix. Desenvolupà eixa feina durant poc menys d’un any per a proporcionar carn per als treballadors del ferrocarril abatent més de 4.000 animals i contribuint en bona mesura a la quasi total extinció del bisó americà.

La premsa el va convertir en una llegenda viva i Buffalo Bill ho va intentar aprofitar creant una mena d’espectacle circense, el Buffalo Bill’s Wild West amb el qual va recórrer els Estats Units i bona part d’Europa (l’espectacle va estar a Barcelona el 1889) dramatitzant la suposada vida del salvatge oest amb una companyia formada per més de 1.000 actors, entre els quals estava el mateix Tatanka Iotanka, el vencedor del general Custer. El negoci va proporcionar a Buffalo Bill una bona quantitat d’ingressos que una mala gestió feren desaparéixer, de manera que hagué de liquidar la companyia dos mesos abans de las seua mort esdevinguda el 10 de gener del 1917.

La meua consideració de Buffalo Bill anà canviant a poc a poc amb el pas del temps i segons anava llegint una mica més, de l’heroi valent que matava bisons i indis dolents passà a ser un bàrbar genocida que es passejava per les praderies nord-americanes matant homes i animals sense importar-li massa si a l’altra banda del punt de mira de la seua arma hi havia una cosa o una altra.Tatanka i Bill

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s