Jakob Grimm, el major dels germans contacontes

Quan sentim el cognom Grimm no podem deixar de pensar en els contes que ens van acompanyar durant la nostra infància, recopilats pels germans Jakob i Wilhelm Grimm durant un període primerenc de la seua activitat i que els va valdre guanyar-se un lloc destacat com autors clàssics de la Literatura Universal.

Jacob GrimmJakob Grimm, el major dels cinc germans i una germana que formaven la família, va nàixer el 4 de gener del 1785. La seua infància va transcórrer en el si d’una família benestant que va vore compromesa la seua situació amb la mort prematura del seu pare el 1796, encara es va complicar més la situació quan va morir la seua mare el 1808, convertint-se llavors ell en el responsable dels seus 4 germans i l’única germana.

Els seus estudis superiors de Dret a la Universitat de Marburg (Hessen) semblaven dirigir Jakob cap al funcionariat, com ho havia fet abans son pare, però el contacte amb Clemens Brentano li va encomanar la passió pel folklore i les tradicions alemanyes. Juntament amb el seu germà Wilhelm va publicar el 1812 “Contes d’infants i de la llar”, una col•lecció de dos-cents contes recollits majoritàriament de la tradició oral camperola alemanya, alguns d’ells tan coneguts com Hänsel i Grettel, El gat amb botes, Barba blava, Els músics de Bremen, La bella dorment o Les set cabretes i el llop.Els músics de Bremen

A més de realitzar, amb el seu germà, la primera compilació de contes populars amb un rigor científic que podem considerar precursor de l’etnografia moderna, Jakob Grimm va encetar a partir de la dècada del 1820 un camí més centrat en els estudis filològics i gramaticals de la llengua alemanya, així com en l’estudi de textos jurídics medievals.

La tasca de Jakob Grimm en eixe camp “més acadèmic” també va produir obres molt destacables, reconegudes hui en dia com a capitals en el desenvolupament de la filologia alemanya i realitzades de vegades amb la col•laboració del seu germà Wilhelm. Entre altres podem esmentar la Mitologia germànica del 1835, la Gramàtica alemanya del 1837, el gegantí Diccionari alemany del 1852 o la monumental Història de la llengua alemanya que va realitzar en solitari.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s