“La veu d’un àngel” i “el cor d’un admirador”, Gayarre i Anselmi

Julián Gayarre

Nascut l’any 1844 a la Vall del Roncal navarresa el tenor Julián Gayarre Garjón es va convertir en un dels més grans tenors espanyols, els seus seguidors qualificaren la seua com “la veu d’un àngel”, si a la qualitat de la seua veu afegim la seua mort prematura el 2 de gener del 1890 no ens resultarà estrany que Gayarre es convertira en una figura mítica de l’òpera espanyola.

D’orígens humils, la formació de Gayarre es va iniciar a l’Orfeó pamplonés, per a seguir després estudiant al Conservatori de Madrid. Becat per la Diputació de Navarra pogué viatjar a Milà per seguir la seua formació; a Itàlia començà una carrera que el portaria als llocs més destacats del panorama operístic internacional. La seua consagració definitiva es va produir amb un gran triomf al Teatro alla Scala de Milà que el va situar al capdavant dels tenors mundials de l’època.

Després d’actuar pels principals teatres del món Julián Gayarre va actuar al Teatre Reial de Madrid a finals del 1889, tot i que es trobava malalt. Les cròniques diuen que en intentar una nota aguda la seua veu d’àngel es va trencar i va patir un esvaïment. El càncer, agreujat per una depressió, li provocà la mort en poc més d’un any.

La figura de Julián Gayarre es veu adornada per un parell de detalls una mica truculents, al meu parer. La seua laringe fou extirpada després de la seua mort i es conserva per separat del seu cos embalsamat, però la història més sorprenent és la que va reunir la màscara mortuòria de Julián Gayarre amb el cor del tenor sicilià Giuseppe Anselmi, mort 39 anys després que el navarrés.

Per cert, el meu primer contacte amb aquesta història me’l va proporcionar la meua experta particular en Òpera, Cati Luque. Fou ella qui durant una estada a Almagro amb alumnes de l’Institut Antoni Llidó de Xàbia em va mostrar la víscera assecada del tenor italià exposada al Museu Nacional del Teatre; crec que encara la podeu vore si passeu per allí, però vos recomane que aneu a Almagro per assistir a una representació al Corral de Comedias, vore el cor d’Anselmi és una mica menys important. No?

Corral de Comedias de Almagro

Anuncis

2 pensaments sobre ““La veu d’un àngel” i “el cor d’un admirador”, Gayarre i Anselmi

    • No vos deia jo que era l’experta en Òpera? Fins i tot sap si el cor d’un tenor encara està en exposició o guardat als fons del museu!! I de la laringe de Gayarre saps on està i si es pot vore?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s