Donatello, el primer escultor del Renaixement

David de Donatello

Una escultura de Donatello ja va protagonitzar una entrada en aquest blog fa dos anys, hui tornarem a ocupar-nos del mestre italià però serà ell el protagonista i no una de les seues obres. Temps hi haurà per tornar a parlar-ne d’alguna de les seues meravelloses creacions.

Donatello1Donato di Niccolò di Betto Bardi va nàixer a florència l’any 1386, son pare fou un cardador de llana, la qual cosa no li va impedir formar-se amb Filippo Brunelleschi i amb Lorenzo Ghiberti, dos dels artistes que a la fi acabarien definint amb Donatello i uns pocs més el caràcter del Primer Renaixement italià del Quattrocento.

Des dels inicis de la seua activitat Donatello desenvolupà un estil propi, fruit de la seua revolucionària concepció del que era l’escultura, trencant clarament amb l’escultura gòtica precedent.

La seua activitat es va desenvolupar per diferents ciutats italianes al llarg de la primera meitat del s.XV. Fins a la seua mort, esdevinguda el 13 de desembre del 1466, Donatello va treballar tota classe de material, des del marbre fins la terracota, sense oblidar la fusta o el bronze, aconseguint grans resultats en tots ells. La qualitat del seu treball el féu mereixedor de l’elogi de Giorgio Vasari, qui referint-se a Donatello va afirmar que “posseeix el meravellós do de moure’s dins de la pedra”.

Amb les escultures de Donatello podríem fer un catàleg d’obres mestres del primer Renaixement, però dues d’elles poden destacar-se per motius diferents dels artístics. La primera és el David de bronze (1430) que podem trobar al Museo Nazionalle del Bargello de Florència, objecte d’una entrada d’aquest blog pel fet de ser la primera escultura nua de mida natural que es va fer des de la caiguda de l’Imperi Romà. La segona és l’estàtua eqüestre del Condotiero Gattamelata (1447-50) que podem gaudir a la Piazza del Santo de Pàdua, la primera escultura eqüestre que es va fer des de l’Antiguitat Clàssica i per a la qual prengué com a model la de l’emperador Marc Aureli que, encara hui, es pot vore als Museus Capitolins de Roma.Gattamelata Piazza del Santo

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.